24 Σεπ 2009

Ντιντ γιου σέι Νόου?


Σε μια βδομάδα ο ιρλανδικός λαός καλείται ν' απαντήσει σ' ένα ερώτημα που έχει ήδη απαντήσει: αν εγκρίνει την αποκαλούμενη Συνθήκη της Λισαβόνας (πρώην Ευρωσύνταγμα ή Συνταγματική Συνθήκη).

Πιεζόμενη από την ΕΕ η ιρλανδική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σ' έναν γιγάντιο αγώνα προκειμένου να μεταπείσει την κοινή γνώμη για να πει "ΝΑΙ" σ' αυτό που είχε πει "ΟΧΙ". Η εκστρατεία αυτή χρηματοδοτείται απλόχερα από τη φορολογία του Ιρλανδικού λαού λες και το γεγονός ότι ο λαός αυτός έχει ήδη πει "ΟΧΙ" σ' αυτό που του διαφημίζουν δεν έχει καμμία απολύτως σημασία! Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρρακώνοντας και τους πιο στοιχειώδεις κανόνες ουδετερότητας προβαίνει σε πρωτοφανείς ενέργειες ανάμειξης υπέρ του "ΝΑΙ". Επιχειρηματικά συμφέροντα (π.χ. η Intel, η Ryanair κ.ά.) και λομπίστες των Βρυξελλών χρηματοδοτούν αδρότατα το στρατόπεδο του "ΝΑΙ" ενώ ο ίδιος ο Μπαρόζο (με τον αέρα αλλά και την οίηση του νεοεκλεγμένου Προέδρου) μετέβη το Σαββατοκύριακό στο Δουβλίνο για να μοιράσει χρήματα στους απολυμένους της Dell και παράλληλα να τρομοκρατήσει τους Ιρλανδούς υπενθυμίζοντάς τους αφενός τα χρήματα που χρωστούν οι τράπεζές τους στην ΕΕ, αφετέρου το τι έπαθαν οι Ισλανδοί όταν πήγαν στις τράπεζες και είδαν τα ΑΤΜ σβηστά και άδεια!

Θα ασχοληθούμε με το θέμα, μιας και οι Ιρλανδοί είναι ο μόνος λαός της ηπείρου στον οποίο δόθηκε το δικαίωμα δημοψηφίσματος για τη "Λισαβόνα". Προφανώς οι ελίτ είχαν καταλάβει ότι όπως παλιότερα οι Δανοί, οι Ολλανδοί και οι Γάλλοι έτσι και τώρα θα υπήρχαν αρκετοί λαοί που θα έτριβαν το "ΟΧΙ" στη μουτσούνα της ευρωκρατίας και απέφυγαν τις πολλές-πολλές δημοκρατίες και τα ρεφερέντα. Αλλά έλα που δεν υποψιάστηκαν τον ανυπότακτο και ζωηρό Κέλτη (παρά το γεγονός ή ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Κέλτης είχε διαπράξει το ανοσιούργημα του "ΟΧΙ" και στην επικύρωση της Νίκαιας).

Επιπλέον, οι Πρόεδροι της Τσεχίας και της Πολωνίας αλλά και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχουν ανακόψει τις διαδικασίες επικύρωσης στις χώρες τους, περιμένοντας προφανώς τι θα πουν οι Ιρλανδοί. Επίσης, οι Βρετανοί έχουν μεν επικυρώσει τη Συνθήκη στο Κοινοβούλιο αλλά οι Συντηρητικοί έχουν υποσχεθεί δημοψήφισμα εάν και εφόσον κερδίσουν τις εκλογές τον ερχόμενο Μάιο. Οπότε πολλοί είναι αυτοί που κρέμονται από τα χείλη του Κέλτη βάρδου.

Για την ώρα θα ζεστάνουμε το θέμα με ένα βίντεο από το πρώτο δημοψήφισμα όπου είχε κερδίσει το "ΟΧΙ". Μιλά ο Δανός Ευρωβουλευτής Jens-Peter Bonde σε μια από τις καλύτερες στιγμές της εκστρατείας υπέρ του "ΟΧΙ" στη Λισαβόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου