10 Μαρ 2012

Endgame: Το πιστωτικό γεγονός είναι πλέον γεγονός

Τελικά το πιστωτικό γεγονός συνέβη. Και τυπικώς πλέον. Μαζεύω το επίσημο υλικό της κήρυξης του ελληνικού πιστωτικού γεγονότος για να υπάρχει και να θυμίζει αυτό που πολλοί θα θέλουν να ξεχάσουν. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Χθές κατατέθηκε επισήμως στην ISDA EMEA Determinations Committee ερώτημα για το κατά πόσον μετά την ενεργοποίηση των CACs στα πλαίσια του PSI έχει προκληθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελληνική Δημοκρατία (κλικ εδώ).

Το ερώτημα αφορούσε σε μια σειρά υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τους πιστωτές της. Οι υποχρεώσεις αυτές απέρρεαν από διάφορες εκδόσεις ομολόγων υπαγόμενων είτε στο ημεδαπό είτε στο αγγλικό δίκαιο. Τη λίστα αυτών των ομολογιακών εκδόσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Στις 9 Μαρτίου και 13.00 ώρα Γκρήνουιτς συνεδρίασε στο Λονδίνο το αρμόδιο όργανο (ISDA EMEA Determinations Committee) και απεφάνθη ομόφωνα πως στην Ελληνική Δημοκρατία έχει εκδηλωθεί αναδιαρθρωτικό πιστωτικό γεγονός (restructuring credit event). Η απόφαση αυτή αποδίδεται στην υιοθέτηση εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs: Collective Action Clauses) για ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Ως συνέπεια η ISDA-EMEA αποφάσισε ότι συντρέχουν λόγοι πυροδότησης των CDS τα οποία και θα δημοπρατήσει στις 19 Μαρτίου 2012 (δείτε όλη την απόφαση εδώ).

Αμέσως μετά δόθηκε συνέντευξη τύπου την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Επίσης μπορείτε να δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γενικού Δ/ντή της ISDA στο δίκτυο CNBC.
Για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο προσεχές διάστημα μπορείτε να επισκέπτεστε τη σχετική ιστοσελίδα της ISDA για το ελληνικό πιστωτικό γεγονός.

Επίμετρο: Εδώ κλείνει ένας μεγάλος κύκλος γι' αυτό το ιστολόγιο. Ο κύκλος αυτός άνοιξε μάλλον νωρίς, ήδη από τις αρχές του 2009, με βάση την εκτίμηση (αλλά και τις σχετικές προειδοποιήσεις) ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το ελληνικό χρέος. Μετά από τρία χρόνια οι φόβοι αυτοί δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον πιο αμείλικτο τρόπο για τα εισοδήματα, την εργασία και τα δημόσια οικονομικά. Κάποιοι θα πανηγυρίσουν για το PSI. Άλλοι θα το παρουσιάσουν σαν πύρρειο νίκη. Πιθανότατα, γύρω από το PSI θα στηθεί και το προεκλογικό γαϊτανάκι του γηραλέου και βαθύτατα διεφθαρμένου παλαιοκομματισμού. Πιθανόν... Το γεγονός όμως είναι ότι το πιστωτικό γεγονός είναι πλέον γεγονός. Αλλά εξίσου, και περισσότερο, αμείλικτο είναι το γεγονός ότι οι από καιρό χρεοκοπημένες κυβερνώσες ελίτ της εξουσίας, αλλά και της αγοράς, χρεοκόπησαν το λαό στον οποίο ανήκει αυτή η χώρα. Άρα το αίτημα για πολιτικό "κούρεμα" είναι πιο ώριμο από ποτέ. Το αν θα ικανοποιηθεί είναι ζήτημα ευθύνης του καθενός και όλων μας μαζί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου