20 Μαρ 2012

Όχι στην αυταρχική στροφή της Ευρώπης!

Η Ένωση για την Κριτική Κοινωνική Επιστήμη (Assoziation für Kritische Gesellschaftsforschung, AKG http://www.akg-online.org/) κυκλοφορεί ένα κείμενο βάσει του οποίου συλλέγονται υπογραφές κατά της Δημοσιονομικής Συνθήκης της ΕΕ και υπέρ ενός ριζικού αναπροσδιορισμού της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη κάνοντας ιδιαίτερη μνεία της σκιώδους μεταχείρισης που υφίσταται ο ελληνικός λαός.
Για να μελετήσετε το κείμενο στα γερμανικά κλικ εδώ.
Για να μελετήσετε το κείμενο στα αγγλικά κλικ εδώ.
Αν αποφασίσετε να στηρίξετε το κείμενο με την υπογραφή σας κλικ εδώ.

11 Μαρ 2012

Μουσικό διάλειμμα

Κυριακή βραδάκι που είναι ας ακούσουμε κι ένα άσμα που ταιριάζει με τη συγκυρία της τωρινής "αναπαραδιάς".

"Οι Μπατίρηδες" του Γ. Μητσάκη από δίσκο 78 στροφών:

Είμαστε μπατίρηδες
Τα πιο καλά παιδιά
Έτσι μας κατήνησε
Η αναπαραδιά
[...]
Τούτο το μπατίρημα
Δεν παίρνει υπομονή
Κόλλησε η τσέπη μας
Πανί με το πανί

Καλή ακρόαση και καλή βδομάδα!

10 Μαρ 2012

Endgame: Το πιστωτικό γεγονός είναι πλέον γεγονός

Τελικά το πιστωτικό γεγονός συνέβη. Και τυπικώς πλέον. Μαζεύω το επίσημο υλικό της κήρυξης του ελληνικού πιστωτικού γεγονότος για να υπάρχει και να θυμίζει αυτό που πολλοί θα θέλουν να ξεχάσουν. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Χθές κατατέθηκε επισήμως στην ISDA EMEA Determinations Committee ερώτημα για το κατά πόσον μετά την ενεργοποίηση των CACs στα πλαίσια του PSI έχει προκληθεί πιστωτικό γεγονός στην Ελληνική Δημοκρατία (κλικ εδώ).

Το ερώτημα αφορούσε σε μια σειρά υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τους πιστωτές της. Οι υποχρεώσεις αυτές απέρρεαν από διάφορες εκδόσεις ομολόγων υπαγόμενων είτε στο ημεδαπό είτε στο αγγλικό δίκαιο. Τη λίστα αυτών των ομολογιακών εκδόσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Στις 9 Μαρτίου και 13.00 ώρα Γκρήνουιτς συνεδρίασε στο Λονδίνο το αρμόδιο όργανο (ISDA EMEA Determinations Committee) και απεφάνθη ομόφωνα πως στην Ελληνική Δημοκρατία έχει εκδηλωθεί αναδιαρθρωτικό πιστωτικό γεγονός (restructuring credit event). Η απόφαση αυτή αποδίδεται στην υιοθέτηση εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs: Collective Action Clauses) για ομόλογα που διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο. Ως συνέπεια η ISDA-EMEA αποφάσισε ότι συντρέχουν λόγοι πυροδότησης των CDS τα οποία και θα δημοπρατήσει στις 19 Μαρτίου 2012 (δείτε όλη την απόφαση εδώ).

Αμέσως μετά δόθηκε συνέντευξη τύπου την οποία μπορείτε να ακούσετε εδώ.
Επίσης μπορείτε να δείτε εδώ τη συνέντευξη του Γενικού Δ/ντή της ISDA στο δίκτυο CNBC.
Για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο προσεχές διάστημα μπορείτε να επισκέπτεστε τη σχετική ιστοσελίδα της ISDA για το ελληνικό πιστωτικό γεγονός.

Επίμετρο: Εδώ κλείνει ένας μεγάλος κύκλος γι' αυτό το ιστολόγιο. Ο κύκλος αυτός άνοιξε μάλλον νωρίς, ήδη από τις αρχές του 2009, με βάση την εκτίμηση (αλλά και τις σχετικές προειδοποιήσεις) ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το ελληνικό χρέος. Μετά από τρία χρόνια οι φόβοι αυτοί δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον πιο αμείλικτο τρόπο για τα εισοδήματα, την εργασία και τα δημόσια οικονομικά. Κάποιοι θα πανηγυρίσουν για το PSI. Άλλοι θα το παρουσιάσουν σαν πύρρειο νίκη. Πιθανότατα, γύρω από το PSI θα στηθεί και το προεκλογικό γαϊτανάκι του γηραλέου και βαθύτατα διεφθαρμένου παλαιοκομματισμού. Πιθανόν... Το γεγονός όμως είναι ότι το πιστωτικό γεγονός είναι πλέον γεγονός. Αλλά εξίσου, και περισσότερο, αμείλικτο είναι το γεγονός ότι οι από καιρό χρεοκοπημένες κυβερνώσες ελίτ της εξουσίας, αλλά και της αγοράς, χρεοκόπησαν το λαό στον οποίο ανήκει αυτή η χώρα. Άρα το αίτημα για πολιτικό "κούρεμα" είναι πιο ώριμο από ποτέ. Το αν θα ικανοποιηθεί είναι ζήτημα ευθύνης του καθενός και όλων μας μαζί...

5 Μαρ 2012

Εικονογραφήσεις του Gerd Arntz

Βρήκα μια καλή συλλογή από τις πολιτικές εικονογραφήσεις του Gerd Arntz (κλικ εδώ). Για να δείτε και άλλα δείγματα της δουλειάς του όπως στο βιομηχανικό σχέδιο και τη χαρτογραφική απεικόνιση δεδομένων δείτε αυτήν την ιστοσελίδα.

2 Μαρ 2012

Η σκοτεινή πλευρά του γερμανικού θαύματος

Μπορεί η Μέρκελ να επαίρεται για τις επιδόσεις της αλλά μια προσεκτική ματιά στην γερμανική αγορά εργασίας αποκαλύπτει μια σκοτεινή και κοινωνικά άνιση πλευρά της που συνδέεται άμεσα με το social dumping το οποίο η αδυσώπητα εκμεταλλευτική γερμανική χριστανοσοσιαλδημοκρατία έχει τη φιλοδοξία να εξάγει και να επιβάλλει στην Ευρώπη.
Φτάνουν λοιπόν τα 8,5 εκατομμύρια οι "εργαζόμενοι" του γερμανικού πρoκαριάτου (precariat = precarious proletariat) - άνθρωποι δηλαδή που ψευτοεργάζονται σε μικροδουλίτσες παίρνοντας 400€ για 15 ώρες τη βδομάδα (άλλο αν εδώ παίρνουμε τα ίδια για 40-50 ώρες!).
Επίσης, αποτελεί μύθο η αύξηση της απασχόλησης. Αν και ο αριθμός των απασχολούμενων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια οι ώρες απασχόλησης είναι ίδιες (57,3 δισ. ώρες το 2000 έναντι 57,7 το 2010): ήγουν οι δουλειές ξαναμοιράστηκαν σε περισσότερους εργαζόμενους αυξάνοντας όμως σε δραστικά απειλητικά βαθμό το κομμάτι του προκαριάτου.
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα μπορείτε να διαβάσετε εδώ χωρίς να παραλείψετε να δείτε και το σύνδεσμο με στοιχεία του ILO στο τέλος της αναφερόμενης ανάρτησης.

Η Ελλάδα γίνεται εργασιακή .. offshore

Τα όργανα άρχισαν! Καλά-καλά δεν στέγνωσε το μελάνι στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου 2 για τα εργασιακά και ξένες (μάλιστα ξένες) εταιρείες μετακινούνται στην Ελλάδα καλώντας τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν νέες συμβάσεις με βάση τα εν Ελλάδι ισχύοντα. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε χθές εδώ, το χορό έσυρε η γαλλική αεροπορική εταιρεία Air Mediterranee η οποία έστειλε τελεσίγραφο στους εργαζόμενους (πιλότους και πληρώματα) να υπογράψουν νέες συμβάσεις με την ελληνική θυγατρική της Hermes Airlines. Οι νέες συμβάσεις προβλέπουν μειωμένες αποδοχές κατά 30% κι έτσι μία αεροσυνοδός θα δει τις αποδοχές της να μειώνονται από 1200€ σε 900€. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα άρχισε ήδη να γίνεται εργασιακή χωματερή για το ευρωπαϊκό social dumping που θα ακολουθήσει. Μπορεί βέβαια αυτό να έχει κάποια υποτιθέμενα οφέλη για την Ελλάδα (όχι διαφορετικά από αυτά που επιφέρουν οι offshore στα προτεκτοράτα τους) αλλά να θυμίσουμε σε όσους σπεύσουν να δουν την δήθεν φωτεινή πλευρά ότι η αλληλεγγύη δεν είναι κάτι που μόνο η Ελλάδα έχει το προνόμιο να προσδοκά από τους άλλους λαούς. Το λέω έτσι απλά για να μην ξεχνιόμαστε...

H Goldman Sachs & οι ευκαιρίες της κρίσης

Καθώς η κρίση υποχρεώνει τις τράπεζες να αναδιατάξουν τη θέση τους στους εσωτερικούς συσχετισμούς της χρηματικής ολιγαρχίας αυτό αφήνει κενό χώρο για τους γνωστούς ριψοκίνδυνους παίκτες με προεξάρχουσα φυσικά την Goldman Sachs. Κάτι τέτοιο φαίνεται να εξελίσσεται στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή όπου η "φίρμα" επιδιώκει την ακόμη βαθύτερη διείσδυσή της. Όμως αν συμβεί κάτι τέτοιο εξίσου βαθύτερη θα γίνει και η διαπλοκή των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Goldman Sachs και τους μηχανισμούς που αυτή χειρίζεται. Τις ανησυχίες του για ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα από τη "φίρμα" εκφράζει ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Dennis de Jong στο άρθρο του στο Spectrezine.