Όπως μεταδίδει το Reuters προχθές Δευτέρα 15/12/2008 το Δικαστήριο της Ουάσιγκτον δέχτηκε το συμβιβασμό της Siemens για τις εκτεταμένες δωροδοκίες στις οποίες είχε προβεί η εταιρεία προκειμένου να κερδίζει διαγωνισμούς και ν' αναλαμβάνει έργα και προμήθειες. Για τις παράνομες αυτές πρακτικές η Siemens θα πληρώσει 800 εκατ. δολλάρια στο αμερικανικό κράτος, επιπλέον των 530 εκατ. δολλαρίων που θα πληρώσει στο γερμανικό κράτος (από το οποίο πέρυσι επεβλήθη στη Siemens άλλο πρόστιμο ύψους 285 εκατ. δολλαρίων).
Ο διακανονισμός αυτός δεν σταματά την έρευνα, η οποία συνεχίζεται από τις αμερικανικές αρχές και ενδεχομένως να καταλήξει και στον καταλογισμό ατομικών ευθυνών σε στελέχη της εταιρείας. Υπό την έννοια αυτή, ο συμβιβασμός αυτός αφορά μόνο την εταιρεία σαν νομικό πρόσωπο και ειδικότερα μόνον την ευθύνη που η εταιρεία έχει απέναντι στον αμερικανικό νόμο FCPA (Foreign Corrupt Practices Act), δηλαδή την ευθύνη που προκύπτει για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις ΗΠΑ όταν προβαίνουν σε δωροδοκίες εκτός των ΗΠΑ.
Είναι γνωστό ότι οι πρακτικές διαφθοράς της Siemens είχαν εξαπλωθεί και στην Ελλάδα, κυρίως γύρω από συμβάσεις και έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά όχι μόνο. Όμως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν φαίνεται να γίνεται τίποτε. Ή έχει ήδη γίνει κάτι? Α, βέβαια .. το ξέχασα. Η Siemens έκλεισε πριν λίγο καιρό το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη κι έχασαν τη δουλειά τους άμεσα 250 άνθρωποι, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον των εργαζομένων στο εμπορικό τμήμα της εταιρείας. Δηλαδή, και κερατάς και δαρμένος, όπως λέει ο λαός. Αντί να τιμωρήσει η Ελλάδα τη Siemens, τιμωρεί η Siemens την Ελλάδα. Χώρια βέβαια και η ζημιά που θα προκληθεί στο όλο κύκλωμα επιχειρήσεων που ήταν προμηθευτές και συνεργάτες του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν παραγωγική μονάδα τηλεπικοινωνιακού υλικού με αρκετά υψηλή τεχνογνωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διερεύνηση του διεθνούς σκανδάλου που προκάλεσε η Siemens ενεπλάκη πολύ ενεργά η Ανεξάρτητη Αρχή SEC (Securities and Exchange Commisssion) των ΗΠΑ (αντίστοιχη της καθ' ημάς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς). Φαντάζεστε λοιπόν αυτό που λοιπόν λογικά διερωτώμαι: οι ελληνικές Ανεξάρτητες Αρχές που είναι; Και εάν η Siemens δωροδόκησε προκειμένου ν' αναλάβει συμβάσεις, τότε, πέραν των ποινικών διαστάσεων, δεν παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού, και άρα δεν θα έπρεπε να έχει ήδη επιληφθεί του θέματος η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού;
Φυσικα .Να ενα θεμα για αναδειξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟποιος εχει μελετησει την διασταση του ανταγωνισμου,εδω ειμαστε να το προωθησουμε.
STOPCARTEL
info@stopcartel.org