3 Ιουλ 2009

Κουΐζ: Έγινε αυτή η διάσπαση; Και για ποιο κόμμα πρόκειται;

Ένα, αρκετά διδακτικό, αίνιγμα για τις ημέρες αυτές και τις ημέρες που έρχονται. Καταρχήν διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα και προσπαθήστε να απαντήσετε στα εξής δύο ερωτήματα: α) ποιο κόμμα αφορά και β) αν αυτή η διάσπαση τελικώς έγινε;

"Σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, όποτε καταδέχτηκαν να συζητήσουν για το κόμμα [τάδε], ήταν σίγουρα ότι μια βαθιά διάσπαση θα συνέβαινε στο συνέδριο. Ο τύπος είχε ξεδιαλύνει τα πάντα και είχε την ευγένεια να συμβάλλει στην πραγματοποίησή της. Πριν οι σύνεδροι συναντηθούν, οι σχολιαστές είχαν αρχίσει να φέρνουν στην επιφάνεια λεπτομέρειες για την επικείμενη σύγκρουση μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πτέρυγας. Η αριστερή πτέρυγα, που οι συνήθεις ειδικοί την περιέγραφαν σαν τρελλαμένους σεχταριστές, θα προσπαθούσε να αποκτήσει τον έλεγχο. Και οι πιο μετριοπαθείς άνθρωποι στο κόμμα βρίσκονταν σε θανάσιμο κινδυνο. Σχεδόν άξιζαν τη συμπόνοια [των ΜΜΕ]. Αυτοί οι ειδικοί οσμίστηκαν αίμα και σχεδόν άκουγες το τρίψιμο των χεριών τους εν αναμονή της αυτοκαταστροφικής μάχης που θα συνέβαινε στο συνέδριο. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα προβλήματα. Το κόμμα είχε πιάσει μόνο [τάδε] % των ψήφων στις Ευρωεκλογές, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το προσδοκώμενο [τ'αδε] %. Το ακατάπαυστο σφυροκόπημα των ελεύθερων σκοπευτών των ΜΜΕ σίγουρα επέφερε αποτελέσματα. Οι μικρότερες αλλά και πιο μαχητικές ομάδες μέσα σ' αυτό το ρητά πλουραλιστικό κόμμα ανησυχούσαν διαρκώς ότι οι [τάδε] παραήταν πρόθυμοι να συμβιβαστούν, ίσως και με την ελπίδα να συνεργαστούν με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Υπήρχαν σκαμπανεβάσματα στις εσωτερικές έριδες γι αυτά και άλλα ζητήματα. Μερικά "δεξιά" ηγετικά στελέχη έδειχναν μεγαλύτερη του δέοντος προθυμία να δίνουν συνεντεύξεις για τις εσωκομματικές διαφορές σε εχθρικώς διακείμενα προς το κόμμα έντυπα. Ο [τάδε] και ο [δείνα] που συμπροεδρεύουν στον αριστερό πυρήνα του κόμματος άρχισαν να συνομιλούν με τα στελέχη των άλλων συνιστωσών προκειμένου να τους πείσουν για την ανάγκη να μείνουν ενωμένοι και να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα......"

Για την απάντηση κατεβείτε λίγο παρακάτω:
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-Οι δύο ηγέτες αυτού του κόμματος δεν είναι οι:












Αλλά οι κύριοι Όσκαρ Λαφονταίν και Γκρεγκόρ Γκυζί


Το κόμμα είναι το Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η συνέχεια η οποία και απαντά στο δεύτερο ερώτημα. Ιδού λοιπόν:

"Οι [ενωτικές] προσπάθειες των δύο ηγετών ήταν επιτυχείς. Όταν το εκλογικό πρόγραμμα [για τις επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου για την Μπούντεστανγκ] μπήκε για συζήτηση κατατέθηκαν πάνω από 1.000 τροποποιήσεις. Αλλά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αν και ορισμένοι σύνεδροι εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις και άσκησαν κριτική για πράγματα που τους δυσαρέστησαν, όλοι τους απέρριψαν το δρόμο της φωνάσκουσας και δριμύας κριτικής απέναντι στις διαφορετικές απόψεις και αντ' αυτού συνέβαλλαν στην ενότητα του κόμματος. Ο Μπίσκυ είπε στο τύπο: 'Αν κάποιος ήρθε εδώ περιμένοντας να βρει τον πανικό ενός σφαγείου καλύτερα να πάει να βρει άλλο χασάπικο'... Ο Λαφονταίν τόνισε ότι το σχετικά μικρό Αριστερό Κόμμα υποστηρίζοντας τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους φοιτητές υποχρέωσε τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέσεις αρκετά πιο αριστερά σε σχέση με αυτές που πρέσβευαν παλαιότερα.... Τελικά, στο συνέδριο του κόμματος συμφωνήθηκε να επέλθει ένας συμβιβασμός στα αμφιλεγόμενα θέματα και να αναβληθεί κάθε συζήτηση περί αρχών ωσότου εκπονηθεί το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος. Για την ώρα συμφώνησαν να αντιταχθούν στην αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, [και να προωθήσουν] την αντιστροφή της ροής πλούτου από τους φτωχούς στους υπερ-πλούσιους αυξάνοντας τη φορολογία για τους κατόχους πλούτου, συμπεριλαμβανομένων των κερδοσκόπων του χρηματοοικονομικού συστήματος, την εθνικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όσων αντιμετωπίζουν καταπρόσωπα τη φτώχεια και την ανασφάλεια εντείνοντας τα μέτρα για το περιβάλλον, την παιδική φροντίδα, την εκπαίδευση και τις παροχές υγείας. Η προεκλογική περίοδος [για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου] άνοιξε επίσημα θέτοντας ως στόχο το 10% και άνω. Είναι περιττό να πούμε ότι η απουσία διάσπασης συνοδεύτηκε από ελάχιστη κάλυψη από τα ΜΜΕ."

Δεν έχω τι άλλο να προσθέσω παρά μόνον την πηγή: Spectrezine

1 σχόλιο: