4 Νοε 2009

Κοκκώνες α λα Μπρουσέλ

Η είδηση είναι απλή: την περασμένη Πέμπτη ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων απέτρεψαν τη συνεδρίαση του λόμπυ BusinessEurope στο κοινοτικό κτήριο "Καρλομάγνος" στις Βρυξέλλες.

Οι διαστάσεις του θέματος είναι πολλές θα επιμείνω όμως σε μία, τη συμβολική. Δεν πιστεύω ότι το πανίσχυρο επιχειρηματικό λόμπυ που ακούει στο εμπρόθετα αποστειρωμένο και γκρίζο όνομα BusinessEurope έχει ανάγκη "φιλοξενίας" από την Κομισιόν αφού οι πόροι που διαθέτει του επιτρέπουν να οικοδομήσει, αν χρειαστεί, δέκα "Καρλομάγνους" - ή μήπως έχουν χτίσει κι αυτό που υπάρχει;!

Άρα η απόφαση της Κομισιόν να συνεδριάσει το BusinessEurope σε αυτό το αρχιτεκτονικό τερατούργημα που φέρει το επίσης τερατουργηματικό όνομα "Καρλομάγνος" - και εκτρωματικά τερατουργήματα είναι όλα σχεδόν τα κτήρια της ΕΕ - υποδεικνύει κάτι άλλο, εξόχως συμβολικό. Δηλονότι, η επιχειρηματική ελίτ, η οποία επηρεάζει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε μια ΕΕ που ολοένα και πιο πολύ απομονώνει θεσμικά τον δημοκρατικό έλεγχο και τη λογοδοσία, μπορεί ελεύθερα να συνεδριάζει στα κτήρια της διοίκησης όποτε το επιθυμεί (το γεγονός συμβαίνει για δεύτερη φορά). Φανταστείτε δηλαδή τον ΣΕΒ να συνεδριάζει στο Υπουργείο Οικονομίας, την Confederation of British Industries να συσκέπτεται στο Whitehall ή τα μέλη του αμερικανικού Chamber of Commerce να έχουν σα στέκι το Καπιτώλιο.

Δεν θα εκπλαγώ αν σε λίγο καιρό η Κομισιόν συνεδριάζει στα γραφεία του BusinessEurope. Να μην μπαίνουν και στον κόπο οι άνθρωποι..

ΥΓ: Για να μην ξεχνάμε και τα παλιά: πόσες και πόσες δεν είναι οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής που στο παρελθόν πάρθηκαν στα κτήρια του ΣΕΒ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου