5 Νοε 2009

Λεονταρισμοί από τους γιάπηδες της Εθνικής Τράπεζας


Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αυτής που παλιά αυτοσυστηνόταν ως η "μεγάλη μας φίλη", αποδεικνύει καθημερινά πόσο βαθιά έχει προσχωρήσει στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της σκληρής, αντεργατικής πολιτικής.

Έχει συγκροτηθεί μια ολιγομελής ομάδα χρυσοπληρωμένων γκόλντεν μπόις που με τις πλάτες του δημόσιου χρέους, των κρατικών ομολόγων και των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων κάνουν εύκολους τραπεζίτικους τσαμπουκάδες στα μικρά, πτωχά Βαλκάνια για να δικαιολογήσουν τα μπόνους και τα λουξ λάιφ στάιλ που έχουν το προνόμιο να διάγουν. Όμως φαίνεται ότι δεν αρκούνται στην απόλαυση αυτών των προνομίων και θέλουν διακαώς να αφαιρέσουν τα δικαιώματα όλων των άλλων που δεν ανήκουν στο σινάφι τους.

Εδώ και καιρό η διοίκηση της ΕΤΕ έχει θέσει εαυτόν επικεφαλής της ολιγομελούς εγχώριας ελίτ των τραπεζιτών και πλέον ενεργεί σαν δύναμη κρούσης εναντίον των εργατικών κεκτημένων. Έτσι η διοίκηση της ΕΤΕ έχει μετατραπεί στη βραχεία κεφαλή της "Μακεδονικής Φάλαγγας" και επεμβαίνει "καθαρίζοντας" για λογαριασμό όλων των άλλων τραπεζών. Δεν ξέρω αν υπάρχουν "συμβόλαια συνδικαλιστικών θανάτων" αλλά αν υπήρχαν η παρούσα διοίκηση της ΕΤΕ θα είχε συγγράψει το επίσημο επιχειρησιακό εγχειρίδιο.

Στρατηγικός της στόχος είναι ο αφανισμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ο εξοστρακισμός των οργανωμένων δυνάμεων της εργασίας σε μια αχανή και σκοτεινή στέππα εξατομίκευσης. Μπροστά στην εκπλήρωση του στόχου αυτού η γιάπικη διευθυντική ελίτ της ΕΤΕ δεν ωχριά σε τίποτα. Γι αυτήν οι θεσμοί υφίστανται μόνο αν εξυπηρετούν τα στενά ίδια συμφέροντά της. Δικαίωμα συλλογικής έκφρασης και αντιπροσώπευσης έχει μόνο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών της οποίας έχει, ατύπως αλλά ουσιωδώς, τεθεί επικεφαλής. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι της ΕΤΕ (και των άλλων τραπεζών) πρέπει να μετατραπούν σε άβουλες, απρόσωπες κι εντέλει καθυποταγμένες μονάδες χωρίς δικαιώματα εκπροσώπησης και διεκδίκησης.

Το ποτήρι ξεχείλισε με την τελευταία κίνησή της που δείχνει το σεβασμό της (ή μάλλον την απαξίωσή της) προς τους θεσμούς της πολιτείας όταν οι αποφάσεις αυτών των θεσμών δεν την βολεύουν. Δεν της άρεσε λοιπόν η απόφαση του Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για τη ΣΣΕ και άσκησε αγωγή κατά του ΟΜΕΔ και της ΟΤΟΕ. Μήπως "Η Μεγάλη μας Φίλη" έχει πια γίνει "Οι Μεγάλοι μας Φίλοι";



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου