23 Απρ 2009

Ραπίστε την ... κακορύζικη BAYER. Ούτε ένα σπειρί μεταλλαγμένο ρύζι στο πιάτο μας!

Τι μας απόμεινε πια; Λίγα, μετρημένα ίσως στα δάχτυλα της μιας χείρας, πράγματα. Ένα από αυτά η υπογραφή μας. Όντως, η τζίφρα μας δεν μας δίνει να φάμε, αλλά μπορεί να προσδιορίσει τι τρώμε.

Ο λόγος φυσικά και πάλι για τα μεταλλαγμένα. Ο δράστης, ένας από τους συνήθεις υπόπτους της παγκόσμιας χημικοφαρμακευτικής ολιγαρχίας: η Φράου Μπάγιερ. Θύμα, το ρυζάκι μας. Τι θέλει να κάνει τώρα η Φράου Μπάγιερ; Να πάρει άδεια από την ΕΕ για την κυκλοφορία μιας μεταλλαγμένης ποικιλίας ρυζιού. Ο σκοπός της μετάλλαξης ανατριχιαστικός όσο και κάργα προσχηματικός: ανατριχιαστικός διότι το μεταλλαγμένο ρύζι θα μπορεί λέει να αντέχει στο ράντισμα με εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες του τοξικού ζιζανιοκτόνου "glufosinate". Προσχηματική όμως η δήθεν δικαιολογητική τερατολογία της Φράου Μπάγιερ διότι το "glufosinate", λόγω των επιβλαβών συνεπειών του για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, θεωρείται ότι σύντομα (ως το 2011) θα πάψει να κυκλοφορεί στην ΕΕ μετά την έγκριση της απαγόρευσής του από το Ευρωκοινοβούλιο στις 13 Ιανουαρίου 2009.

Οπότε προς τι κόπτεται η Φράου Μπάγιερ (πέρα από την εκτρωματική ιδέα να φτιάξει ένα ρύζι που θα αντέχει σε υδρομασάζ χημικών ουσιών); Προφανώς ποντάρει στην ιδέα ότι το "glufosinate" θα συνεχίσει να διατίθεται στις εκτός ΕΕ ρυζοπαραγωγικές χώρες - δηλαδή εκεί που παράγεται το συντριπτικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής - και βλέπει μια χρυσή ευκαιρία, τώρα μάλιστα που η κοινή γνώμη της ΕΕ θα έχει καθησυχάσει από την απαγόρευση του "glufosinate", να περάσει και τον μεταλλαγμένο Φρανκεστάϊν των Ορυζώνων βάζοντας παράλληλα στο χέρι μια από τις μεγαλύτερες αγορές ενός βασικού είδους διατροφής της παγκόσμιας ανθρωπότητας, και μάλιστα του φτωχού, και άρα έχοντος χρεία, κομματιού της. Βέβαια το ρύζι αυτό, το οποίο μάλιστα και μεταλλαγμένο θα είναι και "glufosinate" θα περιέχει, θα καταλήγει και σε ευρωπαϊκά πιάτα - αφού όμως έχουν καθησυχαστεί οι .. ευαίσθητες ευρωπαϊκές συνειδήσεις!

Αμ δε! Βουρ για τζίφρες με χέρια και με πόδια στο σάιτ της Greenpeace εδώ:
Κάτω τα χέρια από το ρύζι μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου