3 Απρ 2009

ΕΚΤ: τέρμα τα μισόκιλα - μόνο κατρούτσα κι αυτά με το δελτίο περικαλώ!


Σε νέα μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου της προχώρησε πριν λίγο η ΕΚΤ το οποίο πλέον διαμορφώνεται στο 1,25%. Η μείωση είναι της τάξης του 0,25% και είναι η 6η στο σερί μειώσεων από τον Οκτώβριο του 2008 όταν το κεντρικό επιτόκιο κυττούσε αφ' υψηλού την οικονομία από το 4,25%.

Ο Τρισέ μάλλον απογοήτευσε εκείνους που είχαν προεξοφλήσει τη συνήθη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, προσφέροντάς τους μόνο μισό μισαδάκι. Διαφωνώ με όσους λένε ότι ο Τρισέ και οι άλλοι κύριοι με τα γκρι κουστούμια είναι σφιχτοχέρηδες. Αν μου επιτραπεί μια δική μου ανάγνωση του γεγονότος ότι η ΕΚΤ τόριξε αίφνης στα εικοσιπενταράκια θα έλεγα ότι η κάτω των προσδοκιών μείωση του κεντρικού επιτοκίου δείχνει ότι η κρίση τρέχει πιο γρήγορα από το χρόνο και ότι τα πνευμόνια της κρατάνε περισσότερο αέρα. Ergo μειώνουμε τις μερίδες του συσσιτίου γιατί τα εφόδια οσονούπω τελειώνουν και είναι γνωστό τι θα αναγκαστεί να κάνει η ΕΚΤ όταν τελειώσουν τα εφόδια των επιτοκίων: "ποσοτική χαλάρωση" ή κατά το λαϊκότερο "κόψε χρήμα μπάρμπα".

Πράγμα που βεβαίως σημαίνει πολιτικό κόστος για την ΕΚΤ η οποία έχει σχεδόν δογματικά ταυτίσει την ύπαρξή της μ' έναν δήθεν, ευρωπαϊκής έμπνευσης, "τσαμπουκαλεμένο" μονεταρισμό έως θανάτου. Και παραμένει προσκολλημένη σ' αυτόν αρνούμενη να δει τα όρια του ορίζοντά της. Είναι σα να ζητάς από Ορθόδοξο δεσπότη να αναθεωρήσει το Τριαδικό δόγμα. Γίνεται; Δε γίνεται!
Βέβαια η οξύτατη εμμονή της είναι ευθέως ανάλογη με το τελικό πολιτικό κόστος, το οποίο όμως, λόγω της δομής του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, ξέρει πολύ καλά η κυρία ΕΚΤ ότι δεν θα το εισπράξει αφήνοντας τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να καθαρίσουν πίσω της την κόπρο του Αυγεία.
Τέτοιο ρεπουμπλικανισμό ευρωπαϊκού τύπου θέλουν να λανσάρουν στην πλέμπα οι ευρωτζιτζιφιόγκοι.

Τσαμπουκά με ξένες πλάτες, το λέει αυτό ο λαός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου