28 Απρ 2009

Εθνική Τράπεζα: Quo Vadis?


Διαβάζω ότι περίπου 16 με 18 δις ευρώ ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αγόρασαν τους 4 πρώτους μήνες του 2009 οι ελληνικές τράπεζες. Όσο για την Εθνική Τράπεζα, φαίνεται ότι μέσα στο 2009 έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων κατά 7 δισ.€ κατέχοντας πια συνολικά 22 δισ.€. Σύμφωνα δε με τον πάντα κατατοπισμένο αναλυτή Πέτρο Λεωτσάκο η Εθνική δεν αποκλείεται φέτος να φθάσει τα 25 ή ακόμη και τα 30 δισ.€ σε ομόλογα.

Όμως μόνο ειρωνική πρέπει να θεωρηθεί η δήλωση πηγών της Εθνικής ότι "ο όμιλος θα συνεχίσει να στηρίζει το δημόσιο χρέος ενεργά". Διότι στην πράξη μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: το δημόσιο χρέος στηρίζει τον Όμιλο της Εθνικής, και φυσικά και όλες τις άλλες Μαντάμ Σουσούδες του ελληνικού Οίκου του Χρήματος. Διότι στην κρίση η βασική πηγή κερδοφορίας των τραπεζών μετατοπίστηκε από τη χορήγηση δανείων στην αγορά επικερδέστατων κρατικών ομολόγων με υψηλά επιτόκια. Στη φάση αυτή λοιπόν, που είναι φάση συσσώρευσης εντός της κρίσης, οι τράπεζες τοποθετούνται στρατηγικά απέναντι στο αστρονομικά διογκούμενο δημόσιο χρέος ώστε να διασφαλίσουν ότι με το πέρας της κρίσης αφενός θα έχουν στα πόδια τους ένα χρεωμένο κράτος (και τις χρεωκοπημένες πολιτικές ελίτ που το διαχειρίζονται), αφετέρου θα είναι έτοιμες να εισέλθουν στη νέα φάση συσσώρευσης από θέση ισχύος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΠΑΡΟΝ "έντονη δυσφορία, ακόμη και στους υπουργούς της κυβέρνησης, προκαλεί πλέον η στάση του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας" ο οποίος επιμένει μόνο να αγοράζει κρατικά ομόλογα και να μην δέχεται τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες λέει ότι του φαίνονται .. ακριβές (!!!). Δύο τινά συμβαίνουν: ή ο Τάκης θέλει να γίνει ακόμη πιο φθηνό το τζάμπα χρήμα, ή φοβάται τις προεκτάσεις που θα έχει η εμπλοκή του Δημοσίου στη διοίκηση της ΕΤΕ και κατ' επέκταση στην προσωπική βαρονία που με κόπο οικοδομεί εδώ και καιρό.

Έτσι, ο Τάκης, αφού πρώτα μποϋκοτάρησε το σκέλος των 5 δισ.€ από το σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών παίρνοντας μόνο 350 εκατ.€ από το 1,35 δισ.€ που του αναλογούσε, τώρα μποϋκοτάρει εμμέσως και το σκέλος των 8 δισ.€ στο οποίο οι τράπεζες θα ελάμβαναν κρατικά ομόλογα δίνοντας ως αντάλλαγμα τιτλοποιημένα δάνεια πελατών τους. Για το θέμα αυτό γράφει το ΠΑΡΟΝ:
Η Εθνική αρνείται να λάβει το μέρος των ομολόγων που της αναλογεί, με το επιχείρημα ότι αυτή η μορφή χρηματοδότησης είναι ακριβή! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αράπογλου έχει επιλέξει να αντλεί ρευστότητα βγάζοντας στο σφυρί, με διαδικασία τιτλοποίησης, τεράστια ποσά δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μετά τη μετατροπή τους σε ειδικά χρεόγραφα, τα δεσμεύει στην ΕΚΤ και λαμβάνει ρευστότητα.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στις οικονομικές καταστάσεις 2008, δάνεια αξίας άνω των 3,6 δισ. ευρώ έχουν τιτλοποιηθεί μέσα στο 2008, ενώ τιτλοποιήθηκαν και στεγαστικά 2 δισ. ευρώ, με προγραμματισμό να γίνει το ίδιο με δάνεια άλλων 8 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους ρυθμούς τιτλοποίησης, είναι απορίας άξιον ποια δάνεια θα μπορούσε σήμερα η Εθνική να θέσει ενέχυρο για να πάρει τα ομόλογα από το Δημόσιο, αφού τα καλύτερα δάνεια του χαρτοφυλακίου έχουν ήδη τιτλοποιηθεί κατόπιν αποφάσεων του κ. Αράπογλου, που ευθέως στρέφονται εναντίον της φιλοσοφίας του κρατικού «πακέτου» ενισχύσεων. Το ζήτημα είναι, ότι ήδη οι άλλες τράπεζες έχουν αρχίσει να παίρνουν τα ομόλογα για να προσφέρουν δάνεια, αλλά το σχέδιο είναι αδύνατον να λειτουργήσει με τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όσο μένει εκτός η Εθνική.
Όμως, θα πει ο πονηρός Βαλκάνιος, αν αληθεύει ότι τα "καλά" δάνεια έχουν ήδη τιτλοποιηθεί δεν θα μπορούσε ο Τάκης να δώσει στο Κράτος τα "σάπια" και τα "τοξικά" που σίγουρα κάπου θα έχει μαζέψει κάπου; Διότι πώς αλλιώς να ερμηνεύσω τη δήλωση ότι η ΕΤΕ στηρίζει το δημόσιο χρέος;! Μήπως έχει ήδη στηθεί η Bad Bank; Στα κτήρια της Αιόλου όμως .. κι όχι στη Νίκης!

2 σχόλια:

  1. "στην πράξη μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: το δημόσιο χρέος στηρίζει τον Όμιλο της Εθνικής, και φυσικά και όλες τις άλλες Μαντάμ Σουσούδες του ελληνικού Οίκου του Χρήματος."

    δεν το πιασα αυτο να πω την αληθεια. Υποχρεωσε κανεις το κρατος να εκδιδει ομολογα? Απο την στιγμη που τα εκδιδει, οσο μεγαλυτερη η ζητηση για αυτα τοσο ευνοϊκοτερες οι προϋποθεσεις για τον δανειστη. Αν η ΕΤΕ αγοραζει λοιπον ομολογα, ενισχυει την ζητηση. Δεν βλεπω το προβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι άλλο να εκδώσει το Κράτος εκτός από ομόλογα; Εκτός βέβαια κι αν η ΟΝΕ του επέτρεπε να πάει να δανειστεί κατευθείαν από την ΕΚΤ με 1,25%. ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! Οι οποίες παίρνουν τα ομόλογα του Δημοσίου δανείζονται από την ΕΚΤ με 1,5% και μετά έρχονται και δανείζουν το Κράτος με 4,5% ως 6,5%. Και μην μου πεις ότι οι τράπεζες αγοράζουν σαν τρελλές ομόλογα για να στηρίξουν το δημόσιο δανεισμό! Για να στηρίξουν το ενεργητικό τους και την κερδοφορία τους το κάνουν. Άρα η ΕΤΕ δεν το κάνει για να ενισχύσει τη ζήτηση. Άσε που εδώ δεν υπάρχει κανονική ζήτηση - κλειστή δημοπρασία έχουμε. Μπορείς να πας εσύ κι εγώ να υποβάλλουμε προσφορές; Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για το σχόλιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή