30 Απρ 2009

Ποια δάνεια της Αγγλίας; Εδώ να δεις τι γίνεται!

Μήπως η Ελλάς διοργανώνει και πάλι Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν το γνωρίζουμε;
Ερωτώ διότι έτσι όπως το πάει η κυβέρνηση με τα ποσά που δανείζεται τόχει ήδη ρίξει έξω το μαγαζί.
Τα δισ. ευρώ που βγαίνει στις αγορές και δανείζεται κάθε 15 μέρες έχουν γίνει σαν τα πετσετάκια! Όπως πάει το πράγμα, ο φετινός δανεισμός (σαν ποσοστό του ΑΕΠ) θα ξεπεράσει αυτόν του 2004 όταν χρεωθήκαμε ως το λαιμό για την Ολυμπιάδα!

Τη Δευτέρα λοιπόν 27/04 το Δημόσιο εξέδωσε νέο 3ετές ομόλογο. Σκόπευε να δανειστεί 5 δισ.€ αλλά επειδή εκδηλώθηκε έντονο "επενδυτικό ενδιαφέρον", αφού οι υποβληθείσες προσφορές άγγιξαν τα 4 δισ.€, τελικά δανείστηκε 7,5 δισ.€. Και γιατί να μην υπάρχει άλλωστε "επενδυτικό ενδιαφέρον" αφού το spread παραμένει ακόμη υψηλό: το περί ου ο λόγος 3ετές ομόλογο θα δώσει περίπου 3,65% ετησίως αλοίφοντας έτσι μια γενναία στρώση βούτυρου στο ψωμί των τραπεζών που θα το αγοράσουν. Το αντίστοιχο γερμανικό 3ετές δίνει αποδόσεις χαμηλότερες κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες απ' ότι το δικό μας γαλαντόμο ομόλογο. Δεδομένου δε ότι οι τραπεζίτες δανείζονται με 1,25% από την ΕΚΤ και μετά έρχονται και δανείζουν με το Δημόσιο με 3,65% για το 3ετές και 5-6% για τα 10ετή, όλοι καταλαβαίνουμε την απίστευτα προσοδοφόρα τραπεζική μπίζνα που έχει στηθεί γύρω από το δημόσιο χρέος. Για 15 χρόνια ξεζούμιζαν τα νοικοκυριά, τώρα ήρθε και η σειρά του Κράτους!

Παράλληλα, και μία μόλις μέρα μετά το νέο 3ετές ομόλογο, ο Υπουργός Οικονομίας αναθεώρησε άρδην, και για τρίτη μάλιστα φορά, το δανειακό του πρόγραμμα και μάλιστα όχι κατά 1 ή 2 δισ.€ αλλά - κρατηθείτε! - κατά 8 δις.€. Έτσι πλέον, το ΥΠΟΙΟ μας λέει ευθαρσώς ότι το 2009 θα δανειστεί 50 δισ.€. Όμως σ' αυτά τα 50 δισ.€ δεν υπολογίζει τα 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε φέτος και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο, και συνεπώς πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν. Άρα αυτομάτως, και με το καλημέρα, τα 50 δισ.€ που λέει ο ίδιος ο Παπαθανασίου γίνονται 54 δισ.€. Αυτό να το έχει υπόψη της η αντιπολίτευση διότι πλέον εδώ που φτάσαμε τα 54 δισ.€ θεωρούνται δεδομένο.

Ότι προκύψει από δω και πέρα είναι πλέον των 54 δισ.€. Και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αυτό το ποσό των 54 δισ.€ αντιπροσωπεύει ήδη το 22,5% του (αναθεωρημένου!) ΑΕΠ όταν το 2004 - έτος Ολυμπιακών Αγώνων - δανειστήκαμε ποσά που αναλογούσαν στο 23% του (παλιού χαμηλότερου!) ΑΕΠ. Ας σημειωθεί δε ότι στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε τα χρέη των νοσοκομείων, ούτε ότι υποχρεώσεις προκύψουν για το Δημόσιο από το πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών.

Η ουσία είναι ότι καλά-καλά δεν έχει εκπνεύσει το πρώτο 4μηνο του 2009 και η κυβέρνηση έχει ήδη υπερβεί το δανειακό πρόγραμμα ολόκληρου του έτους. Λέει ότι θα δανειστεί τουλάχιστον ακόμη 8 δις.€ για .. "μαξιλάρι ασφαλείας". Πάντως με την τόσο ακραία και απότομη προχθεσινή αναθεώρηση του δανειακού προγράμματος κατά 8 δισ.€ επιπλέον δεν μπορώ παρά να μπω στον πειρασμό της Βαλκάνιας καχυποψίας: τα δανεικά αυτά είναι πολλά, μα πάρα πολλά, για Απρίλη μήνα, ακόμη κι να λάβουμε υπόψη το τσουνάμι της κρίσης. Λέει λοιπόν ο Βαλκάνιος: μήπως μαζί με την άνοιξη μύρισαν και... εκλογές;

Για να επικαιροποιήσουμε όμως τα στοιχεία του φετινού δημόσιου δανεισμού μετά το τελευταίο ομόλογο. Λοιπόν το κατάστιχό μας λέει. Από 1η Ιανουαρίου 2009 το Δημόσιο έχει δανειστεί:
  • 3,15 δισ.€ από τα έντοκα γραμμάτια του Ιανουαρίου, συν
  • 5,5 δισ.€ από τα 5ετή ομόλογα, συν
  • 2,8 δισ.€ από το 4ετές ομόλογο με private placement στις 6 Φεβρουαρίου, συν
  • 7 δισ.€ από το τριετές ομόλογο, συν
  • 7,5 δισ.€ από το 10ετές ομόλογο, συν
  • 3 δισ.€ από το 4ετές ομόλογο με private placement στις 24 Μαρτίου, συν
  • 7 δισ.€ από το 5ετές ομόλογο στις 31 Μαρτίου, συν
  • 2,03 δισ.€ από τα έντοκα γραμμάτια στις 7 Απριλίου, συν
  • 2,08 δισ.€ από τα έντοκα γραμμάτια στις 14 Απριλίου, συν
  • 7,5 δισ.€ από το 3ετές ομόλογο στις 27 Απριλίου

Άρα ως σήμερα (30/04/09) το σύνολο του φετινού δανεισμού ανέρχεται στα 47,56 δισ.€. Υπενθυμίζεται ότι στον ψηφισμένο από το Κοινοβούλιο κρατικό προϋπολογισμό Αλογοσκούφη για το 2009 είχε προβλεφθεί ότι οι δανειακές ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης θα ανέρχονταν στα 40,7 δισ.€. Στη συνέχεια το ποσό αυτό ανέβηκε στα 42 δισ.€ και το Φεβρουάριο αναθεωρήθηκε (ανοδικά πάντα!) στα 43,7 δισ.€. Την Τρίτη 28 Απριλίου η μπάλα έφυγε πολύ πιο μακριά και το δανειακό πρόγραμμα εκτινάχθηκε στα 50 δισ.€. Βοήθειά μας!

Σημείωση: Ανάδοχοι της έκδοσης των 3ετών ομολόγων ήταν οι εξής μαιτρέσες του Οίκου του Χρήματος: η Banca IMI, η Bank of America Merrill Lynch, η Emporiki Bank, η J.P.Morgan Chase και η γκέισα Nomura Holdings.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου