8 Φεβ 2009

Δείγματα .. Νομικού Πολιτισμού!

Πάντα μου προκαλούσαν κρίσεις αλλεργικής αναφυλαξίας οι αναφορές του τύπου "αυτό δεν το επιτρέπει ο νομικός μας πολιτισμός" ή "αυτό που γίνεται υπονομεύει τον πολιτικό μας πολιτισμό" και τα παρόμοια. Και όταν άκουγα τέτοιες παρόλες πάντα μου ερχόταν στο νου το ανέκδοτο με το Χριστό που λέει στους μαθητές του ότι κάποιος τους θα τον προδώσει και ο Ιούδας γυρνάει και ρωτάει με περίσσεια υποκριτικής έκπληξης: "Εγωωώ;". Σα να λέμε: "Εγωωώ ο Ιούδας; - αδύνατον! Δεν μου το επιτρέπει ο Χριστιανικός μου πολιτισμός!". Η απάντηση βέβαια είναι απλή: μπορεί του Ιούδα να μην του το επέτρεπε ο Χριστιανικός του πολιτισμός, του το επέβαλαν όμως τα τριάκοντα αργύρια.

Από προχθές, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Αθήνα. Την Παρασκευή 6/2 ήταν να πραγματοποιηθεί, εξ αναβολής, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ όπου και τύποις θα περνούσε η διοίκηση του Οργανισμού στα χέρια των Γερμανικών Ντόυτσε Τέλεκομ (παραλίγο να γράψω Ντούτσε Πέλεκομ πάλι!).

Ως τόπος πραγματοποίησης είχε ορισθεί το ξεν/χείο Κάραβελ. Βέβαια, οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ είχαν φροντίσει να πάνε από νωρίς στο περί ου ο λόγος καραβάν-ντιβάν-σεράι αλλά ο πανδοχεύς είχε βγάλει φιρμάνι ότι στο μαγαζί του συνέλευση γιοκ φοβούμενος ότι το ντιβάν-σεράι θα γίνει σαματά-σεράι. Άρχισε λοιπόν το πέρα δώθε σε όλα τα σεράγια του μαχαλά - Χίλτον και πέριξ - αλλά πουθενά τα γκόλντεν μπόις των τηλεπικοινωνιών. Και η ώρα μάζευε στην καλούμπα, η μέρα σωνόταν, ο ήλιος ψήλωνε και φώτιζε την Αθηνούλα μας .. αλλά η Γου-Σου των μετόχων άφαντη. Είχε γίνει φάντασμα, οπτασία, αντικατοπτρισμός.

Πήρε απόγιομα όταν έφτασε πια μαντάτο. Είχε βγει φιρμάνι από τη ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ του ΟΤΕ: ο ΟΤΕ πέθανε, Ζήτω ο ΟΤΕ! Αντίο Γερμανοί, καλώς ήλθατε Γερμανοί! Καλώς ήλθατε Έλληνες, αντίο Έλληνες! Βουρλούμη είχαμε, Βουρλούμη έχουμε! Πέντε είσαστε, πέντε είμαστε. .. Το πανούργον Σχέδιον Αλογοσκούφη είχε πλέον ολοκληρωθεί με απόλυτον επιτυχία και θαυμαστήν ακρίβεια κινήσεων. Η μυστικότης των κινήσεων, η δεξιοτεχνία των ελιγμών, ο Βγενοπούλειος λαγωός, όλα τους, μα όλα τους πήγαν ρολόϊ. Κρίμα που ο μαέστρος δεν ήταν εκεί να δει την ορχήστρα του. Σα να έλειπε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου από την τελετή έναρξης του ΑΘΗΝΑ 2004.

Αρκετά όμως απέδρασα. Πίσω στην ανάλυση λοιπόν. Στη λιτή ανακοίνωση του ΟΤΕ αναφέρεται ότι η προγραμματισθείσα ΓΣ πραγματοποιήθηκε ως είχε προγραμματισθεί και η ΓΣ ενέκρινε τις αλλαγές στο καταστατικό και στη σύνθεση του ΔΣ. Και ότι παρόντες ήταν το 50% των μετόχων συν δύο μετοχές. Θυμίζω ότι το σχέδιο Αλογοσκούφη προέβλεπε (κι έτσι κι έγινε) να έχει 25% συν μία μετοχή το Ελληνικό Δημόσιο και άλλο ένα 25% συν μία μετοχή τα Ντόυτσε Τέλεκομ. Άρα, υποθέτω πως η σούμα δεν είναι τυχαία σύμπτωση, και συνεπώς στη ΓΣ ήταν παρόντες το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ντόυτσε Τέλεκομ. Κατά συναγωγή λοιπόν, οι υπόλοιποι μέτοχοι απουσίασαν. Σα να λέμε δηλαδή η συνάντηση έγινε σε .. στενό κύκλο! Τι τους θέλουμε τους απόξω τώρα βρε Φριτς; Και "Για, Για" κουνούσε επιδοκιμαστικά τη γερμανική του κεφάλα ο Φριτς καθώς κοιτούσε το λευκό του, άρειο, πρόσωπο στις απαστράπτουσες μπότες του. Και άμα είναι νάμαστε τα δυό μας είναι τώρα ανάγκη να το κάνουμε θέμα και να το μάθει και η κουτσή μαρία; Και δώστου "Για, Για" ο Φριτς.

Τα ερωτήματα είναι "πολλά και καυτά", όπως λένε. Καταρχήν όλα αυτά δεν νομίζω να συνάδουν με την αντίληψη που έχει ο μέσος πολίτης (Έλληνας ή μη) για τις έννοιες "εισηγμένη εταιρεία", "δημόσια διαπραγμάτευση μετοχής", "θεσμική εποπτεία της αγοράς" κτλ. Δεύτερον, ο δημόσιος χαρακτήρας μιας πρόσκλησης σε δημόσια διαδικασία κρίνεται από μια σειρά ουσιαστικών κι όχι μόνο τυπικοφανών κριτηρίων που σκοπό έχουν τη διασφάλιση της διαφάνειας, του ελέγχου, και της συμμετοχής σε αποφάσεις που επηρεάζουν τους μετόχους και τους χρηματιστηριακούς θεσμούς (εδώ παρακαλώ δώστε τα χαιρετίσματά μου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο ΧΑΑ). Τρίτον, θα ήθελα να μάθω, ως απλό μέλος του Κοινού που ενσαρκώνεται σ' αυτό που λέμε Ελληνικό Δημόσιο, πώς το Κοινόν, και κατά εμπράγματη προέκταση το Δημόσιο Συμφέρον αυτού του Κοινού, εκπροσωπήθηκε στη συγκεκριμένη δημόσια διαδικασία. Δεν έχω δικαίωμα και να ρωτήσω και να μάθω; Αλλά θα μου πείτε: εδώ δεν ξέρουμε ΤΟΠΟ και ΧΡΟΝΟ που έγινε η Γου-Σου, γυρεύεις να μάθεις τι είπανε και πώς το είπανε; Καμαρώστε λοιπόν τον ένδοξο, πλην καταρρακωμένο, Νομικό μας Πολιτισμό, και κάθε είδους ΧΧΧ-πολιτισμό!

ΥΓ. Άκρως έμπιστη και αξιόπιστη πηγή μας αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι του 50%+2 εθεάθησαν τελικά την ημέρα εκείνη σε απόμερο ξενοδοχείο ημιπαραμονής (ξέρετε απ' αυτά που η ρεκλάμα τους αρχίζει με ΧΧΧ). Μετά την είσοδό τους στο εν λόγω χανούμ-σεράι κατευθύνθηκαν σε σουΐτα με διακόσμηση οριεντάλ. Το αν εντός αυτής ασέλγησαν επί αθώας, πλην όχι τόσο πτωχής, κορασίδος ονόματι ΕΛΛΑΣ είναι θέμα .. εικασίας (όμως εκεί δεν βάζουνε κρυφές καμερούλες τα σαΐνια της δημοσιογραφίας μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου