2 Μαΐ 2009

Ο Χοίρος, η Φάρμα, η Γρίπη του και το Κέρδος της

Ερευνώντας τη "γρίπη των χοίρων" οι επιστήμονες έχουν προς το παρόν προσδιορίσει ως "ασθενή μηδέν" (δηλ. τον πρώτο νοσήσαντα) ένα πεντάχρονο παιδί, τον Edgar Hernandez από τη La Gloria της Βερακρούζ στο Μεξικό. Στη La Gloria υπάρχουν βιομηχανικές φάρμες με χοιροστάσια όπου υπολογίζεται ότι εκτρέφονται 1 εκατ. χοίροι.

Σύμφωνα με το Scientific American οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ο συγκεκριμένος τύπος του ιού της "γρίπης των χοίρων" που τώρα εξαπλώνεται και λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας έχει τις γενετικές του καταβολές στα χοιροστάσια των ΗΠΑ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πολλές βιομηχανικές φάρμες του Μεξικού ανήκουν σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες οι οποίες εφαρμόζουν τις μεθόδους τους με ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία (βλ. ασυδοσία) και άρα κερδοφορία.

Στις βιομηχανικές φάρμες οι χοίροι εκτρέφονται υπό περιορισμό και σε συνθήκες οι οποίες ενθαρρύνουν τα μάλα την ανάπτυξη τέτοιων ιών. Για το λόγο αυτό οι ιδιοκτήτες των χοιροστασίων κυριολεκτικά τρελλαίνουν τα γουρούνια στα αντιβιοτικά, αφού αν δεν το έκαναν τα ζώα θα πέθαιναν από τις αρρώστιες που αναπτύσσονται σε τέτοιες ανθυγιεινές συνθήκες εγκλεισμού. Όμως η κατάχρηση των αντιβιοτικών μοιραία αναγκάζει τους ιούς να μεταλλάσσονται σε νέες εκδοχές αιφνιδιάζοντας τους επιστήμονες με τη φονικότητα που μερικές φορές διαθέτουν.

Βλέποντας τις παρακάτω φωτογραφίες από χοιροστάσιο της Βερακρούζ είναι να αναρωτιέται κανείς πώς και την έχουμε γλυτώσει από τα χειρότερα. Πηγή φωτογραφιών: Enlace Veracruz

Δεν υπάρχει αποχετευτικό σύστημα κι ούτε λόγος για βιολογικό καθαρισμό. Όλα τα λύμματα
(κόπρανα, αίματα σφαγείου κτλ) καταλήγουν σ' αυτήν την τεράστια υπαίθρια δεξαμενή.



Το κουφάρι ενός νεκρού χοίρου αποσυντίθεται στις όχθες της δεξαμενής.



Νεκροί χοίροι έκθετοι προς βορά των αρπακτικών.



Νεκροί χοίροι που πάνε για πέταμα


Βιοδιάσπαση νεκρών χοίρων για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Πάνω στην αρχή της διαδικασίας και κάτω σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου