8 Μαΐ 2009

Stress Tests: Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως για κάθε τράπεζα των ΗΠΑ


Ανακοινώθηκαν πριν λίγες ώρες τα επίσημα αποτελέσματα των τεστ κοπώσεως των δεκαεννιά μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ (αυτών που η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί "too big to fail").

Δέκα από τις δεκαεννιά
τράπεζες απέτυχαν στο τεστ κοπώσεως. Ωστόσο, το συνολικό ύψος των επιπλέον απαιτούμενων κεφαλαίων είναι μικρό σε σύγκριση με άλλες εκτιμήσεις (π.χ. του Brookings Institute που θεωρεί πιθανότερο ένα ποσό μεταξύ 100 και 200 δισ. δολαρίων).

Πριν δώσουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα για κάθε τράπεζα να πούμε δυο λόγια για τη μεθοδολογία. Καταρχήν να πούμε ότι στο τεστ δεν υποβλήθηκαν όλες οι τράπεζες αλλά μόνον αυτές με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. δολαρίων. Δεύτερον, δυο λόγια για τη φιλοσοφία της όλης άσκησης: το τεστ έγινε για να δει η αμερικανική κυβέρνηση πόσο αντέχουν οι τράπεζες με βάση το υποθετικό σενάριο ότι η κρίση βαθαίνει ακόμη περισσότερο στους προσεχείς μήνες. Έτσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα γνωρίζει ποιες τράπεζες έχουν πραγματική ανάγκη και ποιες όχι. Επίσης, τα τεστ αντοχής αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν συνετά τα χρήματα από το πακέτο Ομπάμα (700 δισ.).

Για να γίνει αυτό οι τράπεζες υποχρεώθηκαν ν' ανοίξουν διάπλατα τα βιβλία τους στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές - πολύ περισσότερο απ' ότι τους τα ανοίγουν συνήθως. Το χείριστο σενάριο (worst case scenario) στηρίχθηκε στην παραδοχή ότι η κρίση βαθαίνει ακόμη περισσότερο, τόσο που η ανεργία φθάνει στο 10,3%, το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 3,3% το 2009 και οι τιμές κατοικίας πέφτουν ένα επιπλέον 22%. Αν κάτι τέτοιο συμβεί οι δεκαεννιά τράπεζες υπολογίζεται ότι θα χάσουν φέτος και του χρόνου περί τα 600 δισ. δολάρια (ας σημειωθεί παρεπιμπτόντως ότι το σενάριο αυτό κάθε άλλο παρά ακραίο είναι - βλέπε προηγούμενη ανάρτησή μας).

Στη συνέχεια το σύστημα λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών καθώς και την ενίσχυση από το πακέτο Ομπάμα μέσω του οποίου έχουν κατανεμηθεί στις τράπεζες περί τα 200 δισ. δολάρια. Τέλος, στη βάση αυτή εξάγεται αν και πόσα επιπλέον κεφάλαια χρειάζεται μια τράπεζα για να ανταπεξέλθει σε μια επιδείνωση της κρίσης. Οι τράπεζες που απέτυχαν στο τεστ αντοχής θα πρέπει μέχρι τις 8 Ιουνίου να έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο άντλησης των επιπλέον κεφαλαίων που θα χρειαστούν ως μαξιλάρι (cushion funds) και μέχρι τις 9 Νοεμβρίου θα πρέπει να το έχουν υλοποιήσει. Μένει να δούμε αν οι δέκα ασθενείς θα μπορέσουν (και πώς) να αντλήσουν τα επιπλέον αυτά κεφάλαια.

Κατά τράπεζα τα αποτελέσματα είναι τα εξής (στο τέλος επισυνάπτεται μέσω Scribd και το επίσημο έγγραφο της FED σε pdf αρχείο - 38 σελίδες):

ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ -------------ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ
ΙΔΡΥΜΑ ------------------ΚΕΦΑΛΑΙΑ σε δισ. $ (SCAP Buffer)
1. American Express -----------------------------Δεν απαιτούνται
2. Bank of America -------------------------------33,9
3. BB&T ----------------------------------------- Δεν απαιτούνται
4. The Bank of New York Mellon -----------------Δεν απαιτούνται
5. Capital One Financial Corp. --------------------Δεν απαιτούνται
6. Citigroup --------------------------------------5,5
7. Fifth Third Bancorp ----------------------------1,1
8. GMAC LLC (σκέλος της General Motors) ----- 11,5
9. Goldman Sachs --------------------------------Δεν απαιτούνται
10. JP Morgan Chase -----------------------------Δεν απαιτούνται
11. KeyCorp --------------------------------------1,8
12.MetLife ---------------------------------------Δεν απαιτούνται
13.Morgan Stanley -------------------------------1,8
14.PNC Financial Services ----------------------- 0,6
15.Regions Financial Corp. ----------------------- 2,5
16.State Street Corp. -----------------------------Δεν απαιτούνται
17.SunTrusts Banks ------------------------------2,2
18.U.S. Bancorp ----------------------------------Δεν απαιτούνται
19.Wells Fargo -----------------------------------13,7
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ: 74,6 δισ.$

US Banks Stress Tests 7 May 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου