7 Μαΐ 2009

ΕΚΤ: κατρούτσα για τους διψασμένους


Πριν λίγο ανακοινώθηκε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ. Η νέα μείωση, όπως αναμενόταν, είναι 25 μονάδες βάσης κι έτσι πλέον το παρεμβατικό επιτόκιο κατεβαίνει από 1,25% σε 1%. Η μείωση αυτή είναι η 7η στο σερί μειώσεων από τον Οκτώβριο του 2008 όταν το κεντρικό επιτόκιο κυττούσε αλλαζονικά την οικονομία από τα ύψη του 4,25%. Και στη νέα του μείωση ο Τρισέ διατηρεί την πολιτική που εγκαινίασε στην 6η μείωση του Απριλίου - δηλαδή να σερβίρει κατρούτσα (0,25) κι όχι μισόκιλα (0.5) στη διψασμένη έως σκασμού για ρευστό πραγματική οικονομία.

Αμετάβλητο όμως άφησαν οι Εγγλέζοι το παρεμβατικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο βέβαια είναι ήδη οριακό στο 0,5% - με τον πληθωρισμό όμως να τρέχει με 3%. Βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη κόψει χρήμα (ποσοτική χαλάρωση σε politically correct γλώσσα). Το Μάρτιο αγόρασε ομόλογα 75 δισ. λιρών ενώ προτίθεται στο προσεχές διάστημα να αγοράσει επιπλέον τίτλους αξίας 50 δισ. λιρών.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε τι θα πει αργότερα στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο Τρισέ, δεδομένου ότι ακούγεται πως θα ανακοινώσει πακέτο "μη συμβατικών" μέτρων για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Ε βέβαια! Με το επιτόκιο στο 1% και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στο 0,6% δεν νομίζω ότι ούτως ή άλλως θα μπορούσε να επιμείνει σε "συμβατικά" μέτρα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου