7 Μαρ 2009

Ο πάτος της κρίσης κατά Ρουμπίνι

Ο Νουριέλ Ρουμπίνι, αμερικανός οικονομολόγος γεννημένος στην Πόλη από Περσοεβραίους γονείς, δεν θέλει και πολλές συστάσεις. Ήδη από το 2005, είχε προβλέψει τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση/ύφεση, ασχέτως του γεγονότος ότι τότε δεν τον πολυπαίρνανε στα σοβαρά. Έκτοτε έχει βέβαια αναδειχθεί σε γκουρού του σημερινού κουρελοκαπιταλισμού που κατοικεί στο στοιχειωμένο πύργο των ζόμπι-τραπεζών.


Σήμερα παρουσιάζουμε τις πολύ πιο δυσοίωνες προβλέψεις του Ρουμπίνι για το τι μέλλοι γενέσθαι. Το παραπάνω γράφημα παρουσιάζει τις εκτιμήσεις του IMF, της Goldman Sachs και του Ρουμπίνι για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι αμερικανικές τράπεζες το 2010. Το σενάριο Ρουμπίνι αποκλίνει πολύ από τ' άλλα δύο σενάρια και είναι μακράν το πιο απαισιόδοξο.
Στην πρώτη σειρά παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των τριών αναλυτών για τις απώλειες των αμερικανικών τραπεζών (τοξικά στοιχεία ενεργητικού, φουσκωμένες υπεραξίες κ.τ.λ.): ενώ IMF και Goldman Sachs προβλέπουν συνολικές κεφαλαιακές απώλειες 0,9 με 1 τρισ. δολάρια, ηο Ρουμπίνι τις εκτιμά πολύ παραπάνω στο 1,8 τρισ. δολάρια.
Στη δεύτερη σειρά βλέπουμε τις εισροές-εκροές στα ταμεία των τραπεζών τα ΗΠΑ. Στις εκροές: θα πληρώσουν 90 δισ. δολάρια σε μερίσματα στην περίοδο 2008-10. Στις εισροές: έχουν ήδη κάνει αύξηση μετοχικών κεφαλαίων 510 δισ. δολάρια. Επίσης, τα κέρδη τους για το 2008-10 υπολογίζονται σε 500 δισ. δολάρια. Τέλος θα πάρουν 200 δισ. από το πρόγραμμα TARP2 (Troubled Assets Relief Program) της Αμερικανικής Κυβέρνησης και κάτι ψιλά ύψους 70 δισ. δολαρίων.

Στην τρίτη σειρά βλέπουμε την καθαρή κεφαλαιοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ στο τέλος του 2010. IMF και Goldman Sachs προβλέπουν θετικό πρόσημο στην κεφαλαιοποίηση με 290 και 190 δισ. δολάρια αντίστοιχα. Ο Ρουμπίνι όμως το βλέπει βαθιά στο κόκκινο: 610 δισ. δολάρια θα λείπουν από τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια των ΗΠΑ!

Αν ο Ρουμπίνι επαληθευθεί και πάλι, τότε καλύτερα να ξεχάσουμε τα περί εξόδου από την κρίση πριν από το 2012. Ίδωμεν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου