5 Μαρ 2009

Το κοροϊδάκι της Ευρωζώνης

Όπως ήταν αναμενόμενο και προεξοφλημένο η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα σε νέα μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου από 2% σε 1,5%. Σε παράλληλη, αλλά σαφώς πιο κατωφερή, τροχιά κινήθηκε και η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία μείωσε το κεντρικό επιτόκιο σε 0,5% πιάνοντας πλέον .. πάτο!

Το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει για τον έλληνα φορολογούμενο είναι όμως τούτο: αφού η σημερινή μείωση ήταν τόσο βέβαιη όσο ότι η γη δεν θα συγκρουστεί με κάποιον κομήτη γιατί μόλις χθες το Ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές να δανειστεί 7,5 δισ.€ με 6%;

Αυτό εννοούσαν οι ιθύνοντες πολιτικοί νόες όταν το Φεβρουάριο έλεγαν ότι η έκδοση του 10ετούς θα προχωρήσει όταν είναι ευνοϊκή η συγκυρία; Και ευνοϊκή για ποιον τελικώς;

Διότι αν βάλουμε κάτω μολύβι και χαρτί το 0,5% της σημερινής μείωσης του επιτοκίου πολλαπλασιαζόμενο με 7,5 δισ.€ μας κάνει 37,5 εκατ.€ επιπλέον τόκους κάθε χρόνο. Τώρα αυτό το επιπλέον μεταφράζεται σε επιπλέον επιβάρυνση για τον έλληνα φορολογούμενο αλλά και σε επιπλέον όφελος για τις τράπεζες. Δηλαδή δεν μπορούσαν να περιμένουν μια μέρα!

Και σαν να μη έφτανε αυτό μαθαίνω ότι η προμήθεια των τραπεζών για το χθεσινό 10ετές ομόλογο αυξήθηκε φτάνοντας στο ευνοϊκότατο για τα τραπεζικά χρηματοκιβώτια 0,2%. Κάντε την πρακτική αριθμητική σας και θα δείτε ότι μόνο από προμήθεια χτες οι τράπεζες παντελόνιασαν, κατά το κοινώς λεγόμενο, 15 εκατ.€, κοντά 5 δισ. δραχμούλες!
Αυτά περί κοροϊδίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου