3 Μαρ 2009

Λευκός Οίκος καλεί Κρεμλίνο .. (ακούει η Τεχεράνη;)

Σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times αποκαλύπτουν ότι πριν 3 εβδομάδες ο Πρόεδρος Ομπάμα έστειλε εμπιστευτική επιστολή στο Ρώσο Πρόεδρο Μεντβέντεφ (τον αντ' αυτού του Πούτιν) με την οποία τού πρότεινε την εξής συμφωνία: να βοηθήσει η Μόσχα ώστε να πεισθεί το Ιράν να μην αναπτύξει όπλα μεγάλου βεληνεκούς και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα αποσύρουν τα σχέδια ανάπτυξης της (αντι)πυραυλικής ασπίδας σε Πολωνία και Τσεχία.

Ωραίο ακούγεται αλλά προκύπτει ένα ερώτημα: γιατί ο Λευκός Οίκος "διέρρευσε" την κατά τ' άλλα μυστική αυτή επιστολή; Κάποιος θα έλεγε ότι με τη διαρροή αυτή "καίγεται" η μυστική αλληλογραφία μεταξύ των δύο Προέδρων για το θέμα. Πιθανόν.. Όμως είναι εξίσου εύλογο να πει κανείς ότι με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ πετάνε το μπαλάκι στη Ρωσία ζητώντας της να απαντήσει σε συγκεκριμένη πρόταση που ενδεχομένως να αποτελέσει και πλατφόρμα ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ τους.

Το ζήτημα βέβαια είναι αν μπορεί η Ρωσία να πείσει το Ιράν για κάτι τέτοιο. Διότι αν δεν μπορεί, υπάρχει και η άλλη λύση την οποία είχαν προτείνει οι Ρώσοι αλλά την απέρριψε κατηγορηματικά ο Μπους: να εγκατασταθούν οι αμερικανικοί πύραυλοι σε Ρωσικό έδαφος ώστε να αποδείξουν οι ΗΠΑ ότι πραγματικός στόχος των πυραύλων δεν είναι η Ρωσία αλλά το Ιράν.

Πάντως ήδη Πολωνία και Τσεχία άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη μεταστροφή αυτή των ΗΠΑ! Ντε και καλά να γίνουν στόχος δηλαδή! Τι να πεις; Μάλλον θα τους αρέσουν οι τσίτες και τα ανώμαλα προγράμματα. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια αδημονία. Γούστα είναι αυτά..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου