30 Μαρ 2009

H Ευρώπη των Επιχειρήσεων συνεδριάζει και οι Επίτροποι συρρέουν με τη ντουζίνα

Πριν λίγες μέρες (26-27 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 7ο συνέδριο European Business Summit που οργάνωσε το μεγάλο επιχειρηματικό λόμπυ BusinessEurope και η Βελγική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων. Τίτλος του συνεδρίου το ευφάνταστο και ολίγον πιασάρικο "Dare and Care: sustaining Europe's ambitions". Οι τολμώντες και μεριμνούντες σύνεδροι, ή μάλλον οι επιχειρήσεις τους, πλήρωσαν συμμετοχή 1.200€ συν ΦΠΑ.

Στο εν λόγω συνέδριο έσπευσαν να δηλώσουν παρουσία και συμμετοχή, ούτε λίγο ούτε πολύ, 12 Επίτροποι της ΕΕ. Ναι καλά διαβάσατε Δ Ω Δ Ε Κ Α. Άλλωστε δεν είναι και λίγο πράγμα για έναν Επίτροπο να μπορεί να δει όλες τις κεφαλές των επιχειρήσεων μαζεμένες στον ίδιο τόπο και χρόνο! Και τούμπαλιν: είναι λίγο πράγμα να είσαι διευθυντικό στέλεχος της Κόκα-Κόλα Ευρώπης ή της IBM ή της Shell και να σου δίνεται η δυνατότητα να ψιθυρίσεις τα χρειαζούμενα σε 12 - ΜΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ - Επιτροπάτους! Κι όλα αυτά μόνον για 1200€ συν ΦΠΑ! Αστεία ποσά για τέτοιες χρυσοφόρες ευκαιρίες.

Ένα από τα ενδιαφέροντα αυτής της κοσμικής συνεύρεσης σχετίζεται με θέμα που είχαμε θίξει προ καιρού και αφορούσε τις μισοκακόμοιρες προσπάθειες της Κομισιόν να πείσει, έστω και εθελοντικά, τα λόμπυ να εγγραφούν στο μητρώο που αναγκάστηκε να φτιάξει προκειμένου να δείξει ότι δήθεν νοιάζεται για τη διαφάνεια και τον έλεγχο της δράσης των επιχειρηματικών (και όχι μόνο) λόμπυ.

Για να μην τα πολυλογούμε, το κορυφαίο αυτό συνέδριο, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους 12 Επίτροποι, είχε ως εταίρους 21 επιχειρήσεις και συνδέσμους επιχειρήσεων με αυξημένη εμπλοκή και δυνατότητα επηρεασμού των διαδικασιών διαμόρφωσης της πολιτικής ατζέντας της ΕΕ. Αλλά το γεγονός ότι από αυτούς τους 21 εταίρους του συνεδρίου μόνον 8 έχουν δηλωθεί στο μητρώο των λόμπυ της Κομισιόν διόλου δεν προβλημάτισε απ' ότι φαίνεται ούτε την Κομισιόν, η οποία μάλιστα και χρηματοδότησε το συνέδριο, αλλά ούτε και τους 12 Επιτρόπους που έσπευσαν με την παρουσία τους να προσδώσουν λάμψη, κύρος και γοητεία στο event! Εκτός κι αν παρέστησαν ως "άτομα", αφήνοντας στην γκαρνταρόμπα της εισόδου την επίσημη ιδιότητά τους; (τόχουμε ακούσει κι αυτό!).

Πάντως το γεγονός ότι 12 Επίτροποι πήγαν και "τίμησαν" τα λόμπυ που υπονομεύουν και σαμποτάρουν την, έστω ανεπαρκή, πολιτική διαφάνειας της ΕΕ λέει πολλά για το πόσο ψοφοδεείς, δουλικές και ασπόνδυλες είναι σήμερα οι κυβερνώσες ελίτ της Ευρώπης. Κάντε το λογαριασμό 12 δια 21 και θα δείτε: 0,57 Επίτροποι για κάθε λόμπυ. Pas mal!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου