15 Μαρ 2009

Τώρα έχουμε και gourmet .. τράπεζες!


Χορό έχουν στήσει οι τράπεζες γύρω από την παχιά αγελάδα του δημόσιου δανεισμού. Τα γλέντια καλά κρατούν και θα κρατούν για πολύ ακόμη κατά πως φαίνεται.

Το περίφημο πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών ύψους 28 δισ.€ φαίνεται να έχει κολλήσει. Άσχετα από τις εγκρίσεις ποσών οι οποίες είναι θεωρητικές, συνολικά έχει εκταμιευθεί ζεστό χρήμα που μόλις φθάνει στα 4,4 δισ.€ (βλ. προηγούμενο ποστ) άρα το πακέτο έχει ενεργοποιηθεί μόνο κατά 15,7%.

Δύο πράγματα φαίνεται να συμβαίνουν. Πρώτον, οι τράπεζες έχουν πέσει με τα μούτρα στις εκδόσεις των κρατικών ομολόγων και αγοράζουν αβέρτα-κουβέρτα αφού τα επιτόκια των ομολόγων είναι πολύ υψηλά: από 4,5% ως και 6%! Έτσι ως σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου τα μισά από τα κρατικά ομόλογα που εξέδωσε φέτος το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταλήξει στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Μόνο η Εθνική Τράπεζα έχει αγοράσει ομόλογα που υπολογίζονται σε 12 με 13 δισ.€!

Τι γίνεται όμως μετά; Οι τράπεζες, αυτές οι μαντάμ Σουσούδες του ελληνικού οίκου του χρήματος, πάνε και παρκάρουν αυτά τα ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ενέχυρα και δανείζονται με ... 1,5%! Στη συνέχεια έρχονται εδώ με το παραδάκι που τους έδωσε η ΕΚΤ και αγοράζουν τις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Και μετά πάλι και φτου κι απ' την αρχή και το γαϊτανάκι πάει λέγοντας.

Ερωτώ λοιπόν ως εχέφρων και ορθολογικό ον: αν ήμουν τραπεζίτης θα καθόμουνα ν' ασχοληθώ με το πακέτο ενίσχυσης των 28 δισ.€ το οποίο και ακριβό είναι και όρους έχει και θα μου έβαζε το Ελληνικό Δημόσιο στο μαγαζί μου από την πίσω πόρτα. Όχι βέβαια! Διότι με τον επικερδέστατο και πολιτικά ανώδυνο μηχανισμό του δημόσιου δανεισμού μπορώ να βγάζω πολύ περισσότερα, πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εγγυημένα!

Ας είναι καλά λοιπόν το δημόσιο χρέος. Διότι μέσω του χρέους σήμερα οι μαντάμ Σουσούδες δανείζονται με 1,5% από την ΕΚΤ και μετά με τα λεφτά αυτά έρχονται και δανείζουν το Κράτος με 5,5%. Διάφορο 4%! Έχετε να πείτε τίποτε; Άσε που οι πιο ξεδιάντροπες από τις Σουσούδες πήραν χρήματα του πακέτου των 28 δισ.€ για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα για να ξεκινήσουν τον κύκλο της συσσώρευσης.

Ένα τελευταίο μόνο θα πω και θα κλείσω γιατί είναι Κυριακή σήμερα και δεν πρέπει να μιλάμε για λεφτά! Πόσα πήγαν και δανείστηκαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ με 1,5%; Λοιπόν το ποσό είναι 45 δισ.€. Για πείτε μου τώρα, πόσα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό θα δανειστεί φέτος το Κράτος; 41 δισ.€ λέει η αρχική πρόβλεψη αλλά θα πάει πιο ψηλά - στα 45 ίσως και 50 δισ.€.

Καταλάβατε τώρα τι γίνεται; Έχουν βάλει την πετσέτα στο λαιμό οι τράπεζες, έχουν κάτσει στο τραπέζι και περιμένουν να τις σερβίρουν..

ΥΓ: Βέβαια έχουν και τα φιλαράκια τους στο εξωτερικό που κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Βγαίνει λοιπόν μια UBS, σου τραβάει μια έκθεση για την ελληνική οικονομία ότι βουλιάζει και χρεωκοπεί και νάσου το spread στα ύψη (κέρδη δηλαδή για τις τράπεζες). Και μετά η ξεδιάντροπη η UBS πάει τρέχοντας όταν βγουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και αγοράζει σαν αφιονισμένη. Μα καλά τι αγοράζεις ρε UBS; Τα κουρελόχαρτα του ελληνικού κράτους; Τρελλή είσαι; Ή θες να μας τρελλάνεις; Μάλλον το δεύτερο .. στα χρέη όμως!

2 σχόλια:

  1. http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/24/1644875.htm
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την άμεση ενημέρωση. Θα ενημερώσω το κιτάπι του φετινού χρέους προσθέτοντας το ποσό της νέας ιδιωτικής τοποθέτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή