28 Φεβ 2009

Μεταλλαγμένα: πείτε ΝΑΙ στο ΟΧΙ

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 είναι πατέντα της πολυεθνικής Monsanto η οποία ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων. Το ΜΟΝ810 είναι το μόνο που έχει πάρει άδεια από την ΕΕ αλλά 4 χώρες έχουν αρνηθεί να επιτρέψουν την κυκλοφορία του μεταλλαγμένου αυτού καλαμποκόσπορου στα εδάφη τους. Οι 4 αυτές χώρες είναι: Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα και Ουγγαρία.

Τώρα, η κυρία Κομισιόν βγαίνει στην αντεπίθεση και θέλει να υποχρεώσει αυτές τις χώρες να μην λένε ΟΧΙ. Για το λόγο αυτό έχει καταθέσει νομοθετική πρόταση την οποία έχει στείλει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ όπου και θα συζητηθεί στις αρχές Μαρτίου. Τι θα συζητηθεί εκεί κατ' ουσίαν; Το δικαίωμα των χωρών να λένε ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα. Η Κομισιόν αρνείται το δικαίωμα της άρνησης των κρατών-μελών και λέει "απαγορεύεται το απαγορεύεται". Ντε και καλά θα καλλιεργήσετε μεταλλαγμένα ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέρετε αν αυτό που τρώτε είναι μεταλλαγμένο ή όχι. Διότι τώρα αν είσαι σίγουρος ότι το καλαμπόκι που τρως είναι Αυστριακό, Γαλλικό, Ελληνικό ή Ουγγαρέζικο τότε είσαι σίγουρος ότι δεν είναι μεταλλαγμένο.

Η ευρύτερη αυτή αντεπίθεση στο μέτωπο των μεταλλαγμένων από τη μαντάμ Κομισιόν εκδηλώνεται τώρα που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι απορροφημένη από τη διεθνή οικονομική κρίση την οποία η Κομισιόν εκμεταλλεύεται για να περάσει στα μουλωχτά νομοθετικά μέτρα που θα έχουν πελώριες και ίσως ολέθριες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διατροφική αλυσίδα. Κι όλα αυτά για χάρη των κάθε λογής Φρανκεστάιν τύπου Monsanto, αλλά και των ευρωπαϊκών Dow, Basf και άλλων επίδοξων μελών του ολιγοπωλίου που θέλει να ελέγξει όχι μόνο τι καλλιεργούμε και τι τρώμε, αλλά και τους όρους υπό τους οποίους το κάνουμε.

Μαντάμ Κομισιόν και Μαντάμ Μονσάντο λοιπόν μαζί στον αγώνα να σύρουν έκουσες-άκουσες τις χώρες αυτές στο άρμα των μεταλλαγμένων.

Η Greenpeace έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συλλογής υπογραφών προς τις άλλες χώρες (πλην των 4) που θα αποφασίσουν στο Συμβούλιο Υπουργών για την επιβολή του ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΧΙ. Ο σύνδεσμος της Greenpeace βρίσκεται εδώ. Στείλτε το και η Greenpeace θα σας απαντήσει με επιβεβαιωτικό σύνδεσμο στο email σας. Πείτε ΝΑΙ ΣΤΟ ΟΧΙ. Επίσης ενημερωθείτε για την Μονσάντο πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα της οργάνωσης combat-monsanto εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου