25 Φεβ 2009

Η Μαντάμ Σουσού στον Οίκο του Χρήματος

Σε απίθανες και παρατραβηγμένες κόνξες επιδίδονται οι ελληνικές τράπεζες κάνοντας το περιώνυμο πακέτο των 28 δισ.€ να εξελίσσεται σε κολοσσιαία φαρσοκωμωδία.
Με πείσματα, καμώματα και καπρίτσια ισάξια μιας Μαντάμ Σουσού, οι τράπεζες φαίνεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αποφύγουν παντί τρόπω την παρουσία κρατικού επιτρόπου στα διοικητικά τους συμβούλια.

Όχι ότι ο επίτροπος θα τους έβαζε ποτέ τα δύο παπούτσια σ' ένα παπούτσι - αν το κράτος πράγματι επιθυμούσε αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς των τραπεζών θα το είχε κάνει με άλλο τρόπο. Αλλά οι τράπεζες, συνηθισμένες να είναι οι Μαντάμ Σουσούδες στον Οίκο του Χρήματος, δεν ανέχονται αμφισβητήσεις της ορθοπρέπειας τους, πόσο μάλλον εποπτείες και επιτηρήσεις. Άσε που ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα λένε αυτοί οι επίτροποι όταν θα βρίσκονται αναμεταξύ τους!! Διότι σου λέει, Ελλάδα είμαστε, που ξέρω εγώ ότι κάποιος επίτροπος (πάντα υπάρχουν οι ΛΙΓΟΙ κακοί!) δεν θα τα "πάρει" από κάποια άλλη τράπεζα και από επίτροπος θα εξελιχθεί σε σπιούνο, ρουφιάνο, κι Εφιάλτη!

Διαβάζω όμως με κατάπληξη πολλά ρεπορτάζ, αλλά και αναρτήσεις στα μπλογκς, ότι ο Υπουργός Οικονομίας στρίμωξε τις τράπεζες με τη ρύθμιση που θα καταθέσει και σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτραπεί στις τράπεζες που συμμετέχουν στο "κλαμπ των 28 δισ." να δώσουν μερίσματα σε ρευστό, αλλά μόνο σε μετοχές!

Δηλαδή για να καταλάβω με το μέτρο αυτό τι κάνει; Τιμωρεί τις τράπεζες; Διότι εμένα μου φαίνεται ότι αν δεν τις ευνοεί, τουλάχιστον επιβάλλει στους μετόχους ένα μέτρο με το οποίο τους στερεί ρευστό δίνοντάς το στις τράπεζες. Δεν είπαμε ότι το ζητούμενο είναι η ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας; Ναι! Και πώς λοιπόν βελτιώνεις τη ρευστότητά της; Αφαιρώντάς της ρευστό που θα εισέρεε από τη διανομή μερισμάτων και δίνοντάς το στις τράπεζες για να το κρατήσουν στα σεντούκια τους;! Μήπως παραφρονήσαμε;

Η έως τούδε εικόνα για το πακέτο των 28 δισ.€ (5+8+15) έχει ως εξής:
Από το σκέλος των 5 δισ.€ δώδεκα τράπεζες έχουν εγκρίνει την έκδοση προνομιούχων μετοχών (τις οποίες θα πάρει ως αντάλλαγμα το Δημόσιο) η αξία των οποίων ανέρχεται σε 4 δισ.€ (υποσημ. 1). Το Δημόσιο με τη σειρά του έχει εγκρίνει 3,4 απ' αυτά τα 4 δισ.€. Όμως η διαδικασία έχει κολλήσει, ή την έχουν κολλήσει, με αποτέλεσμα να μην έχει εκταμιευθεί ούτε ένα πραγματικό ευρώ.
Από το σκέλος των 8 δισ.€ που προέβλεπε την έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων τα οποία θα έπαιρναν οι τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΕΚΤ, έξι τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει 3,4 δισ.€, κάνοντας το σκέλος αυτό το πιο "επιτυχημένο".
Από το σκέλος των 15 δισ.€ που προέβλεπε την έκδοση ομολόγων από τις ίδιες τις τράπεζες (με την εγγύηση όμως του Δημοσίου) προκειμένου να δανειστούν στη διατραπεζική αγορά κεφαλαίων, δύο μόνο τράπεζες εκδήλωσαν ενδιαφέρον το οποίο αποτιμάται σε 1 δισ.€.

Συνολικά λοιπόν, τόσους μήνες μετά την ανακοίνωση του εθνοσωτήριου αυτού πακέτου, έχει αξιοποιηθεί μόνο ποσό 4,4 δισ.€ (3,4 δισ. από το σκέλος 2 και 1 δισ. από το σκέλος 3): δηλαδή συνολικό ποσοστό ενεργοποίησης μέχρι σήμερα ... 15,7%!

Αυτές κι αν είναι κόνξες!
Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι τούτο: αφού οι τράπεζες πετάνε την μπάλα στην κερκίδα, γιατί το Δημόσιο δεν πάει με τα χρήματα του πρώτου σκέλους ν' αγοράσει στο χρηματιστήριο κοινές μετοχές που έχουν και ψήφο στις συνελεύσεις των μετόχων και να κάνει παιχνίδι;
Άρα, μήπως είναι όλοι ευχαριστημένοι με το Χί; ... Όλοι εκτός των φιλάθλων φυσικά!

Υποσημείωση 1: Το αδιάθετο 1 δισ.€ οφείλεται στο γεγονός ότι στην Εθνική είχε κατανεμηθεί 1,35 δισ.€ αλλά η ΕΤΕ τελικά τράβηξε μόνο 350 εκατ.€. Σιγά μην τους έκανε τη χάρη ο Τάκης the Golden Boy!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου