18 Φεβ 2009

Όταν η Κομισιόν κάνει την Κοιμισιόν για να χορεύουν τα λόμπυ


Στην πολιτική όταν δεν θέλεις να παρέμβεις και ν' αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα, αλλά όμως πρέπει να κρατήσεις και τα προσχήματα, υπάρχει μια καλή συνταγή: το στρίβειν δια της αυτορρυθμίσεως...
Αυτά τα κόλπα τα ξέρουν καλά οι χαρτογιακάδες της Κομισιόν και ποτέ δεν βραδυπορούν να τα θέσουν σε εφαρμογή όταν η χρεία των περιστάσεων το υπαγορεύει. Τελευταίο παράδειγμα η τελείως ανεξέλεγκτη και εκτεταμένη δράση των λόμπυ στον Βαβυλωνιακό Πύργο των Βρυξελλών. Καθώς τα λόμπυ των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων αυξάνονται και πληθύνονται και κατακυριεύουν την Βαβέλ της "uncommon Europe" η Κομισιόν αρύεται το κολπέτο της αυτορρύθμισης των λόμπυ κάνοντάς τους πλάτες.

Στις ΗΠΑ έχουν θεσμοθετηθεί πολύ συγκεκριμένοι και αυστηροί κανόνες που ρυθμίζουν τη δράση των λόμπυ και τις σχέσεις τους με το πολιτικό προσωπικό και τους αξιωματούχους της διοίκησης - π.χ. όταν ένας πολιτικός συναντήσει μέλος ενός λόμπυ δεν θα πρέπει να καθήσει σε καρέκλα αλλά να παραμείνει όρθιος καθόλη τη διάρκεια της συζήτησης, το δε τυχόν γεύμα δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει κάτι περισσότερο από τα λιγοστά σνακ που συνοδεύουν ένα απλό ρόφημα ή αναψυκτικό. Αντιθέτως, στην ΕΕ η δράση των λόμπυ, και ιδιαίτερα αυτών που εκπροσωπούν επιχειρηματικά συμφέροντα, παραμένει αρρύθμιστη ή, όπως το θέλει η Κομισιόν, αυτορρυθμιζόμενη.

Για να κρατήσει τα προσχήματα, η Κομισιόν έφτιαξε ένα μητρώο όπου, εθελοντικά, τα διάφορα λόμπυ που δρουν στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν να δηλωθούν και να γνωστοποιούν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, το 80% των οργανώσεων αυτών δεν ανταποκρίθηκαν στο εθελοντικό αυτό σχήμα με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος Ευρωπαίος πολίτης να μην ξέρει ούτε ποιες είναι, ούτε ποιο είναι το προσωπικό τους, ούτε ποιοι είναι οι πελάτες τους, ούτε τα ποσά που ξοδεύουν για την προαγωγή των συμφερόντων των πελατών τους.

Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 λομπίστες που εργάζονται για περίπου 2.600 οργανώσεις λόμπυ. Από τις 2.600 αυτές οργανώσεις των Βρυξελλών έχουν δηλωθεί μόνο 458. Απ' αυτές δε τις 458 περίπου 200 είναι οργανώσεις δημοσίου συμφέροντος (π.χ. περιβαλλοντικές οργανώσεις) και εργατικές ενώσεις. Επίσης, από τις δηλωθείσες οργανώσεις λάμπουν δια της απουσίας τους τόσο τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που επιδίδονται στο επικερδές άθλημα του λόμπυ όσο και τα ποικιλώνυμα "στημένα" think-tanks τα οποία σαμποτάρουν την ιδέα ακόμη και μιας εθελοντικής λίστας. Πέραν τούτου όμως, σοβαρό είναι και το ζήτημα της ποιότητας των στοιχείων που αναφέρουν οι ήδη δηλωθείσες οργανώσεις στο εθελοντικό αυτό μητρώο μιας και οι απαιτήσεις που έχει θέσει η Κομισιόν είναι πολύ ελαστικές και ασαφώς διατυπωμένες.

Χαρακτηριστική, για την υποκριτική στάση της Κομισιόν, είναι η περίπτωση ενός Βρετανικού γραφείου λόμπυ (με την γαργαλιστική ρεκλάμα G-Plus) το οποίο αποκαλύφθηκε ότι απέκρυπτε τρεις πελάτες του. Αντί να το βαλει σε μαύρη λίστα, η τιμωρία που του επέβαλε η Κομισιόν ήταν να το διαγράψει από το εθελοντικό μητρώο!! Σα να λέμε τούκοψε το νερό από τα πράσα και του τόβαλε στα κρεμμύδια.
Δείτε την περιεκτική, και σύντομη, έκθεση της Alter-EU (Alliance for Lobby Transparency and Ethics Regulation) πηγαίνοντας σ' αυτή εδώ τη σελίδα και ανοίγοντας το αρχείο .pdf στο κάτω μέρος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου