1 Φεβ 2009

Όταν το χρήμα κόβει βόλτες: Ελλάδα - Τουρκία μέσω Μάλτας και Ολλανδίας με τις αερογραμμές της .. ΕΤΕ


Πολλά γράφονται τον τελευταίο καιρό για τις επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών από τα ανοίγματα που οι τελευταίες είχαν κάνει στο εξωτερικό κατά τις ημέρες των τροφαντών αγελάδων. Επίσης πολλά γράφτηκαν για τον κίνδυνο να διαρρεύσει τμήμα του πακέτου ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών προς άλλες χώρες, αφαιρώντας έτσι από την ελληνική οικονομία τις όποιες θετικές επιδράσεις είχε αυτό το εξ αρχής άστοχο πακέτο των 28 δισ. €. Και εντάξει αν αυτά τα χρήματα διέρρεαν προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία ή την Πολωνία δεν θα μπορούσε να γίνει και τίποτε εδώ που τα λέμε, προφανώς λόγω του γεγονότος ότι οι χώρες αυτές είναι μέλη της ΕΕ και στην ΕΕ η κίνηση κεφαλαίων είναι ελεύθερη και προστατεύεται σκληρά από τις σχετικές συνθήκες. Η Τουρκία όμως;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τύπο, πριν λίγες μέρες η τουρκική Finansbank (θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας κατά 95%) πούλησε δική της θυγατρική τράπεζα στην Μάλτα. Δηλαδή η θυγατρική πουλάει θυγατρική. Πού όμως πουλάει η μαμά Finansbank το μαλτέζικο εγγόνι της ΕΤΕ; Την πουλάει παρακαλώ στη holding εταιρεία της Εθνικής η οποία εδρεύει στην Ολλανδία. Τώρα η holding είναι εταιρεία εταιρειών, δηλαδή Όμιλος. Άρα όλη αυτή βόλτα έγινε εντός του Ομίλου.

Θα μου πείτε βέβαια: ενδο-ομιλική ήταν η μεταβίβαση, σιγά τα λάχανα. Πάμε όμως παρακάτω. Πόσο παρακαλώ πούλησε η Finansbank τη Μαλτέζικη τράπεζα στη holding της Εθνικής η οποία Εθνική όλως τυχαίως είναι και μαμά της Finansbank; Το ποσό λοιπόν ήταν 185 εκατ. €. Και λέω τώρα το εξής: είναι δυνατόν μια τράπεζα που το 2006 αγοράστηκε από τη Finansbank για 48 εκατ. δολάρια να έχει σήμερα, που έχει έρθει ο κόσμος πάνω κάτω, 185 εκατ. ευρώ;! Τι μυστικό έχουν πια αυτοί οι Μαλτέζοι και δεν τους πιάνει η κρίση; Και αν τέλος πάντων είχαν τέτοιο μυστικό δεν θα έπρεπε να έχουν αγοράσει 3-4 ολλανδικές κι εγγλέζικες τράπεζες; Εδώ όμως οι Μαλτέζοι αντί ν' αγοράζουν αλλονών μαγαζιά πουλάνε και το δικό τους.

Άρα λοιπόν κάτι άλλο τρέχει. Οι τράπεζες ξέρουν πολύ καλά να "μπερδεύουν το χνάρι" όπως λένε οι κυνηγοί. Βγάζουν λοιπόν το παραδάκι από την Αθήνα, το πάνε μια βόλτα, παίρνει το αεράκι του στη Μεσόγειο, φρεσκάρεται για τα καλά σε Μάλτες και Βαλέττες μετά κάνει και μια γύρα από Αμστελόδαμο μεριά για ουσίες αλλά και ολίγους Flemmish Masters και μετά σιγά-σιγά με το ολλανδέζικο ποδήλατο κατηφορίζει προς Πόλη μεριά σφυρίζοντας αδιάφορο και ανανεωμένο.

Ποιο είναι το ηθικόν δίδαγμα της περιπτώσεως; Δεν είναι τόσο το γεγονός ότι αν είχατε κάνει κάτι ανάλογο εσείς κι εγώ θα είχαμε αγρίως εξοντωτικά μπλεξίματα με τις εφορίες και τα σχετικά. Είναι κυρίως ότι δείχνει πόσο άστοχα και αναποτελεσματικά είναι τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης όταν η διαχείρισή τους περνάει μέσα από το τραπεζικό σύστημα που στο κάτω-κάτω της γραφής είναι και ο αυτουργός της όλης κρίσης.

Αυτό που θα ήθελα πολύ να δω τώρα είναι το Υπουργείο Οικονομίας και την Τράπεζα της Ελλάδος που βιάστηκαν να πουν ότι θα επαγρυπνούν ώστε να μη φύγει ούτε ευρώ από το πακέτο ενίσχυσης των τραπεζών εκτός Ελλάδας. Τι θα κάνουν τώρα; Εκτός κι αν έδωσαν στον κ. Αράπογλου προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Αλλά ακόμη κι αν του τα προσημείωναν αυτός χαϊβάνι είναι να στείλει στην Πόλη τα μαρκαρισμένα; Δεν έχει άλλα, καθαρά και παρθένα, να στείλει; Τράπεζα είναι.

ΥΓ. Δεν το συνδέω με τα παραπάνω, αλλά μιας και μου ήρθε "συνειρμικά", να το πω κι αυτό: δεν ξέρω αν είδατε μια ειδησούλα που πέρασε στα ψιλούλια: σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό "Profil" ο Διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα Antonio Costa λέει ξεκάθαρα ότι στην κρίση το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χρησιμοποίησε εν γνώσει του τα ναρκο-δολάρια για ν' αντισταθεί, εις μάτην βεβαίως, στο επερχόμενο τσουνάμι, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Για όσους διαβάζουν γερμανικά πατήστε εδώ για το κείμενο της συνέντευξης στο "Profil".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου