Σε προηγούμενο post είχαμε αναφερθεί στο ιστορικό ρεκόρ που έσπασε η Τράπεζα της Αγγλίας όταν το φετινό Ιανουάριο έθεσε το χαμηλότερο κεντρικό επιτόκιο (1,5%) που υπήρξε από ιδρύσεώς της το .. 1694!
Δεν πέρασε καλά-καλά ένας μήνας και η "Γηραιά Κυρία" της οδού Threadneedle ξανασπάει το ρεκόρ της υπερτρισαιωνόβιας παρουσίας της στο Σίτυ και στην παγκόσμια οικονομία. Τώρα το επιτόκιο τρέχει στο 1%, ενώ δεν θεωρείται καθόλου απίθανο στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) να πέσει κι άλλο, πολύ πιθανόν στο 0,5%.
Ωστόσο, η είδηση που έχει ιδιαίτερη σημασία δεν είναι αυτή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο βρετανικό τύπο, τα οποία εν μέρει επιβεβαιώθηκαν από τις επίσημες αρχές, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και του Υπουργού Οικονομικών όπου ο πρώτος ζήτησε τη συναίνεση του δεύτερου προκειμένου να προχωρήσει στην "έκδοση νέου χρήματος".
Τι μορφή θα έχει όμως το νέο χρήμα; Κατά τα φαινόμενα, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα βάλει μπροστά τις πρέσες του νομισματοκοπείου - τουλάχιστον όχι ακόμη - και το νέο χρήμα που θα εκδοθεί θα είναι στη φάση αυτή ηλεκτρονικό, δηλαδή λογιστικό. Αυτό θα το κάνει με τρόπο παρόμοιο που ήδη το κάνει η Fed στις ΗΠΑ: θα αγοράσει τίτλους στη δευτερογενή αγορά με χρήμα, αλλά τα χρεώγραφα που θα εκδώσει για να αντικρύσει λογιστικά το χρήμα αυτό θα έχουν αξία μικρότερη από το ποσό που πράγματι πλήρωσε.
Με τεχνικούς όρους δεν θα προβεί σε "αποστείρωση" (sterilization) όλου του ποσού αλλά μόνο μέρους αυτού. Έτσι θα προκαλέσει (τουλάχιστον έτσι ελπίζει) τη λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση στην προσφορά χρήματος (quantitative easing).
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι εκτός από τίτλους εταιρειών θα αγοράσει και κρατικά χρεώγραφα, δηλαδή δημόσιο χρέος, - κίνηση στην οποία δεν έχει ακόμη προβεί ούτε η Fed. Πάντως, καθώς το επιτόκιο πλησιάζει προς το μηδέν και εξαντλείται η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου, άλλη λύση πλην αυτής δεν υπάρχει για την ώρα. Το επόμενο που μπορεί να δούμε είναι το να βάλει μπροστά τις πρέσες και να τυπώσει ζεστό χρήμα ή να δανείσει τις τράπεζες με μηδενικό επιτόκιο.
Οψόμεθα!
Στις αρχές Μαρτίου θα συνεδριάσει και πάλι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής και θα μάθουμε..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου