8 Φεβ 2009

Δανεισμός αλλά .. με τακτ και διακριτικότητα


Πέρασε πολύ μα πολύ στα ψιλά, αλλά το καταγράφουμε για να μη χάνουμε και τη σούμα του δημόσιου δανεισμού για το 2009.

Προχθές 6/2/2009 λοιπόν, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δανείστηκε εκτός προγράμματος με πολύ συνοπτικές αλλά και "διακριτικές" διαδικασίες το ποσό των 2,8 δισ.€. Ο ομολογιακός αυτός δανεισμός έγινε μέσω πέντε τράπεζων με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), δηλαδή εκτός διαδικασιών δημόσιας προσφοράς. Τα ομόλογα είναι 4ετή και το επιτόκιο θα είναι το euribor συν 2% επιπλέον.

Αναρωτιέμαι επίσης αν είναι εντελώς τυχαία σύμπτωση το γεγονός ότι 2,8 δισ.€ είναι και η τρύπα των εσόδων του προϋπολογισμού από το κλείσιμο του 2008! Λέω τώρα... Πάντως αν και απ' αυτόν το δανεισμό κλείνουμε απλώς παλιές τρύπες στο τέλος θα καταντήσουμε σαν το σκύλο που στριοφογυρίζει κυνηγώντας την ουρά του!

Πάντως, για να κρατάμε και λογαριασμό, η σούμα από 1/1/2009 είναι: 3,15 δισ.€ από τα έντοκα γραμμάτια, συν 5,5 δισ.€ από τα 5ετή κοινοπρακτικά ομόλογα, συν 2,8 δισ.€ τώρα. Άρα ως σήμερα, ΣΥΝΟΛΟ: 11,45 δισ.€.

ΥΓ: Όμως, το πλέον δυσάρεστο όλων παραμένει το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση (με ανάξιο ουραγό τη Μάλτα) όσον αφορά στις αναπτυξιακές δαπάνες που στόχο έχουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα μέτρα για την πραγματική οικονομία (κι όχι φυσικά τη στήριξη των τραπεζών) δεν θα υπερβούν το 0,7% του ΑΕΠ για φέτος και του χρόνου, όταν π.χ. η Πορτογαλία στηρίζει την ανάπτυξη και τα εισόδηματα με 4,1%, η Ιρλανδία με 6,7%. η Ισπανία με 4,9%. Ο μέσος όρος των μέτρων στήριξης της πραγματικής οικονομίας στην ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι 3,3% του ΑΕΠ. Εδώ δηλαδή δεν πρέπει να εναρμονισθούμε με τους εταίρους μας; Ρωτάω τώρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου