10 Φεβ 2009

IBM: Γίνε κι εσύ Ινδός χαμηλόμισθος, μπορείς!


Έγινε κι αυτό! Πριν μερικές μέρες η ΙΒΜ απέλυσε 2.000 εργαζόμενους σε ΗΠΑ και Καναδά. Βέβαια, καθώς η κρίση βαθαίνει, ούτε η πρώτη επιχείρηση είναι ούτε η τελευταία που προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού. Και, δυστυχώς, το πιθανότερο είναι ότι θ' ακολουθήσουν και πολλές άλλες.

Όμως τι το καινόν κομίζει η ΙΒΜ, το οποίο δείχνει και πόσο κοινωνικά σκληρή θα είναι η συνεχώς βαθαίνουσα ύφεση. Πρόκειται για ένα νέο τρόπο διαχείρισης του προσωπικού της ΙΒΜ με την ονομασία "Project Match". Είπε λοιπόν η ΙΒΜ στους απολυμένους - και μάλιστα όχι σε όλους αλλά σ' αυτούς που είχαν επιδείξει "ικανοποιητική απόδοση" (good performers): αν θέλετε η ΙΒΜ μπορεί να μεσολαβήσει για να βρείτε δουλειά σε άλλες χώρες που δραστηριοποείται η ΙΒΜ όπου το μισθολογικό κόστος είναι χαμηλό. Προϋπόθεση όμως είναι, για τον εργαζόμενο που θα μετακινηθεί, να είναι πρόθυμος να αποδεχθεί τις τοπικά ισχύουσες συνθήκες απασχόλησης και, φυσικά, αμοιβής. Οι χώρες που ενδεικτικά προτείνονται είναι η Ινδία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Νιγηρία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Τσεχία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Νομίζω πως πρόκειται για λαμπρή ομολογουμένως ιδέα, αλλά η εφαρμογή της θα πρέπει σαφώς να ξεκινήσει από τα μεγαλοστελέχη που τη σκέφτηκαν!

Είχαμε γραφεία εύρεσης συζύγων από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, τώρα θα έχουμε και προξενήτρες απασχόλησης ΠΡΟΣ τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τέλεια! Γίνε κι εσύ Ινδός, μπορείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου