23 Ιαν 2009

Ισλανδία: Το νέο "Bleak House" της Ευρώπης;


Πριν μερικούς μήνες έλεγες "Ισλανδία" και στο μυαλό σου ερχόταν η εικόνα μιας χώρας σαν το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο και όλες τις παρόμοιες τραπεζικές Εδέμ (στους παλιότερους θύμιζε τα καννάβινα τσουβάλια με τον αλίπαστο μπακαλιάρο να περιμένουν τη νηστεύουσα πελατεία του ψωραλέου μπακάλικου).

Η χώρα αυτή με τους θερμοπίδακες των πηγών Γκέυζερ να προσπαθούν να συναγωνιστούν σε σφρίγος και ορμή την ιλιγγιώδη ανάπτυξη του τραπεζοπιστωτικού τομέα της χώρας κατά τη χρυσή περίοδο της απορρύθμισης, σήμερα έχει ουσιαστικά χρεωκοπήσει. Το τραπεζικό σύστημα τελεί υπό πτωχευτική εκκαθάριση, η ανεργία και ο πληθωρισμός αναβλύζουν τόσο ιλλιγγιωδώς όσο και οι θερμοπίδακες από τα έγκατα της Ισλανδικής γεωλογίας.

Η Ισλανδική κυβέρνηση τρέχει τώρα πανικόβλητη να ενταχθεί σε κάποιο ευρύτερο συνασπισμό για να διασωθεί από την εγχώρια πολιτική χρεωκοπία: κρουταλεί τη θύρα της ΕΕ, της Ευρωζώνης, κάτι μεγάλο κι ότι νάναι τέλος πάντων...

Οι 320.000 κάτοικοι αυτού του κάποτε εύπορου νησιού βγήκαν στους δρόμους από την Τρίτη και διαδήλωναν απτόητα και δυναμικά έξω από το Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι κατά της πανικόβλητης αλλά και πεισματικά υπεροπτικής Κυβέρνησης. Η αστυνομία αναγκάστηκε στο τέλος να χρησιμοποιήσει τα γνωστά πιπέρια και δακρυγόνα. Η τελευταία φορά που η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει δακρυγόνα ήταν στις 30 Μαρτίου του .. 1949 όταν η τότε απόφαση ένταξης στο ΝΑΤΟ προκάλεσε πραγματική κοινωνική στάση (κάτι σαν το δικό μας "Πολυτεχνείο").

Σήμερα, 60 χρόνια αργότερα, οι Ισλανδοί ξαναβγήκαν στους παγωμένους δρόμους του Ρέϋγκιαβικ. Συγκεντρώθηκαν έξω από το Ισλανδικό Κοινοβούλιο, το Albingi, από την Τρίτη όπου και παρέμειναν για δύο και πλέον μερόνυχτα χτυπώντας κατσαρόλες και κορνάροντας μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης οπότε και επενέβη η αστυνομία με τα δακρυγόνα. Το Κοινοβούλιο δέχτηκε μεγάλες ποσότητες από βεγγαλικά, χαρτί υγείας και .. παπούτσια! (νέο trend από το Ιράκ).

Το αυτοκίνητο του Πρωθυπουργού, ο οποίος σημειωτέον εδώ και καιρό αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί, δέχτηκε βροχή από αυγά και .. κουτάκια σόδας (άλλο πάλι τούτο!). Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: "The Prime Minister was shaken but unhurt".

Shaken with soda. Not stirred.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου