19 Ιαν 2009

Μια ιδέα εκπληκτικά .. φωτεινή!


Ο Josh Silver, Καθηγητής Φυσικής στην Οξφόρδη, έχει βγει στη σύνταξη. Πιθανώς να γίνει παγκοσμίως γνωστός όχι για όσα έκανε όταν ήταν ενεργός πανεπιστημιακός αλλά για την σκανδαλωδώς τρομακτικά απλή ιδέα που είχε όταν πια άφηνε την Οξφόρδη: να φτιάξει ματογυάλια των οποίων τους βαθμούς να ρυθμίζει μόνος του αυτός που τα φοράει, όποτε θέλει, όσες φορές θέλει, χωρίς τη βοήθεια ειδικών.

Τα γυαλιά αυτά θα έχουν πολύ χαμηλό κόστος ώστε να μπορούν να διανεμηθούν στους φτωχούς και άπορους του πλανήτη. Η ιδέα του Silver ανοίγει το δρόμο σε γυαλιά που η παραγωγή τους θα κοστίζει μόλις 1 δολάριο. Θα προσφέρουν μια καλή λύση στο απόκληρο 10% του πληθυσμού αυτού του πλανήτη που δεν έχει καν πρόσβαση σε οφθαλμίατρους για να τους μετρήσουν την όραση, κι ούτε λόγος βέβαια για τα χρήματα που κάθε τόσο χρειάζονται για να φτιάξουν γυαλιά οράσεως. Με τη λύση αυτή οι απόκληροι έχουν μια ευκαιρία να δουν τα πράγματα .. κάπως καλύτερα. Πιθανώς να μην έχουν να φάνε, αλλά ίσως δουν το γιατί..

Ο Silver λοιπόν τα κατάφερε. Το θέμα είναι αν θα τα καταφέρουν και οι γραφειοκράτες των διεθνών οργανισμών. Διότι με τη φιλόπτωχη βοήθεια, το πρόβλημα είναι πάντα στη διανομή.
Δείτε εδώ το πλήρες άρθρο όπου εξηγείται και ο πολύ απλός αλλά ταυτόχρονα πανέξυπνος τρόπος που δουλεύουν αυτά τα ματογυάλια που φοράει ο εικονιζόμενος Ζουλού της φωτογραφίας.

ΥΓ. Κυττάζω αιχμαλωτισμένος εδώ και ώρα αυτή τη φωτογραφία διερωτώμενος τι είναι αυτό που μ' έχει καθηλώσει. Ίσως είναι η αίσθηση ότι φορώντας τα γυαλιά το παρουσιαστικό αυτού του Ζουλού γίνεται λιγότερο φτωχό κι ανίσχυρο - ίσως και ολίγον .. ευχάριστα απειλητικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου