27 Ιαν 2009

Τα παπαγαλάκια του Σίτυ και η ενισχυμένη .. κελαϊδίνη


Συνεχίζονται επίμονα, ίσως και έμμονα, οι επιθέσεις από το τραπεζικό κατεστημένο του Σίτυ και τους κονδυλοφόρους του εναντίον των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης. Ο Economist στις 22/01 και οι Financial Times στο χθεσινό τους φύλλο, επανέλαβαν τις πληκτικές πλέον, αλλά και υπολογισμένα υστερόβουλες, "παπαγαλιές" που συνηθίζουν τον τελευταίο καιρό.

Γιατί όμως τα έντυπα μιας χώρας με έλλειμμα στο 7,5% (!), καλπάζον χρέος και εξίσου καλπάζουσα ανεργία να κόπτονται για το φτωχό, και στα μάτια τους "ανυπόληπτο", ευρωπαϊκό νότο; Δεν τους αρκούν τα δικά τους προβλήματα και θέλουν να λύσουν και τα προβλήματα των "άξεστων" Ελλήνων, των "κατεργάρηδων" Ιταλών, των "επηρμένων" Ισπανών, των "βραδύνοων" Πορτογάλων και των "ενοχλητικών" Ιρλανδών; Δεν νομίζω ..

Επίσης, δεν νομίζω ότι πράγματι επιθυμούν την "εξυγίανση" των οικονομικών δομών αυτών των χωρών. Αυτό που πράγματι εποφθαλμιά το άπληστο κατεστημένο του Σίτυ αυτή τη στιγμή είναι ο κορβανάς του δημόσιου δανεισμού. Γιατί δεν ασχολούνται με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λεττονία, τη Ρουμανία όπου τα προβλήματα είναι πολύ οξύτερα και βαθύτερα; Η απάντηση είναι απλή όσο και κυνική: Διότι ο δημόσιος δανεισμός των χωρών αυτών δεν είναι εγγυημένος από την ΕΚΤ!

Ας αφήσουν λοιπόν τις εγγλέζικες πονηράδες διότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο, κι όσο για τους ίδιους να πάψουν να κορδώνονται γιατί δεν είναι τόσο σμαρτ και μπρίλιαντ όσο νομίζουν. Αυτό που καίει τους τύπους με τα γκρι κουστούμια είναι να κρατηθούν τα spread φουσκωμένα στις χώρες αυτές ώστε να μπορούν να κερδοσκοπούν πάνω στο δημόσιο χρέος. Δηλονότι, να συνεχίσουν να κάνουν αυτά που έκαναν με τα κάθε λογής hedge funds, με τα διάφορα futures, με τα ποικιλώνυμα derivatives και όλα τα παραφερνάλια της χρηματιστικής πλεονεξίας. Όμως, με όλα αυτά τα δημοσιεύματα αποσκοπούν να πιέσουν την ΕΚΤ για μια ρητή και κατηγορηματική δέσμευση περί εγγύησης των χρεών των χωρών αυτών.

Τόσο παράσιτα είναι, που δεν τόχουν σε τίποτα να σπερμολογούν τα περί χρεωοκοπίας μόνο και μόνο για να τους εγγυηθεί κάποιος ότι θα συνεχίσουν να οδηγούν Bentley, θα αγοράσουν δεύτερο εξοχικό στη Ριβιέρα, και θα αντικαταστήσουν τα καμένα stock options με .. bond options. Όπως δηλαδή έκαψαν τόσες και τόσες επιχειρήσεις προς χάριν της δικής τους καλοπέρασης, όπως μοίραζαν αισιοδοξία στις αγορές μόνο και μόνο για να κερδοφορούν πάνω στην ελπίδα, έτσι και τώρα η άπατη απληστία τους αλλά και η αλάθητη οσμή τους τους οδηγεί στο επόμενο θήραμα: τις περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, οι οποίες επειδή δεν είναι και πολιτικά ισχυρές όπως η Γερμανία και η Γαλλία, μπορούν να υποβληθούν στα εκφοβιστικά γαυγίσματα των σαρκοβόρων ροτβάϊλερ του Σίτυ.

Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα από τη Standard & Poor's, το αγγλοσαξωνικό κατεστημένο του χρήματος - αυτοί οι αχόρταγοι Σάυλοκ που ανέθρεψε στα σπλάχνα του ο μονεταρισμός - δεν αποσκοπούν μόνο στη διατήρηση των παράλογα υψηλών spread. Θέλουν να συμπαρασύρουν την ΕΚΤ σ' ένα βρώμικο δικό τους παιχνίδι: να την βάλουν ν' αγοράσει τα παλιά ομόλογα των χωρών αυτών που το Σίτυ έχει στα χέρια του για να πάνε μετά οι τύποι με τα γκρι κουστούμια και τις Bentley και ν' αγοράσουν τα καινούργια ομόλογα με τις πολύ υψηλότερες αποδόσεις. Και το διακύβευμα γι αυτούς δεν είναι τόσο η Ελλάδα με τα 40 δις € που θα δανειστεί σε ομόλογα. Είναι κυρίως η Ιταλία, αλλά και οι άλλες χώρες, που οσονούπω θα βγουν στις αγορές χρήματος για τα μεγάλα ντηλς. Αυτό τους κόφτει και τρέχουν πανικόβλητοι να ταΐσουνε μ' ενισχυμένη κελαϊδίνη τα πληρωμένα παπαγαλάκια τους στον Economist και στους σομόν FT. Ας τους ταΐσουνε. Πάντως εμείς το κουτόχορτο τόχουμε κόψει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου