29 Ιαν 2009
Food for Thought: οι πρόσφατες εκλογές στο κρατίδιο της Έσσης. Σας θυμίζει κάτι;
Η εικονιζόμενη αριστερά ΔΕΝ είναι η κ. Μαρία Δαμανάκη! Είναι η μέχρι πρότινος αρχηγός του σοσιαλδημοκρατικού SPD στο Κρατίδιο της Έσσης κ. Andrea Ypsilanti· και προσοχή δεν είναι ελληνίς. Απλώς η κ. Υπσιλάντι κράτησε το όνομα του πρώην Έλληνα συζύγου της μετά το διαζύγιό της από αυτόν (sorry κ.κ. Λιακόπουλοι και Γεωργιάδηδες!).
Η κ Υπσιλάντι παραιτήθηκε προ ολίγων ημερών από την ηγεσία του SPD στην 'Εσση, μετά την ήττα (και καταβαράθρωση) του κόμματός της στις κάλπες του πλούσιου γερμανικού κρατιδίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Η Έσση (Hessen) είναι ένα πλούσιο κρατίδιο της Κεντρικο-Δυτικής Γερμανίας με κύριο οικονομικό κέντρο τη Φρανκφούρτη και διοικητική πρωτεύουσα το Βίσμπαντεν. Έχει πληθυσμό 6 εκατ. κατοίκων και ΑΕΠ λίγο πιο κάτω απ' αυτό που παράγει όλη η Ελλάδα. Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου η Έσση είχε επαναληπτικές εκλογές διότι οι εκλογές που έγιναν πριν ένα χρόνο δεν κατάφεραν ν' αναδείξουν νικητή/ές. Τις εκλογές του φετινού Γενάρη τις κέρδισαν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU οι οποίοι θα μπορούν πλέον να ξανακυβερνήσουν μέσω συνασπισμού με τους Ελευθεροδημοκράτες του FDP.
Τι συνέβη όμως στον ένα χρόνο που μεσολάβησε μέχρι τις φετινές επαναληπτικές εκλογές;
Στις περσινές εκλογές η CDU υπό τον Ronald Koch διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία με έντονα ρατσιστικούς τόνους κατά των νέων μεταναστών. Όμως οι ψηφοφόροι δεν ευαρεστήθηκαν κατά πως φαίνεται από τη ρητορική του Koch και τιμώρησαν τη CDU η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη εκλογική υποχώρηση από το 1945 και μετά. Με μόλις 0,1% μπροστά από το SPD, οι Χριστιανοδημοκράτες δεν μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση ακόμη και με την υποστήριξη του FDP.
Από την άλλη πλευρά οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση αν συνεργάζονταν όχι μόνο με τους Πράσινους αλλά και με το νέο κόμμα της αριστεράς, το Die Linke, που έκανε το ντεμπούτο του στις εκλογές της Έσσης παίρνοντας με την πρώτη 6 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο. Κι εδώ αρχίζει η ραψωδία της Έσσης...
Η κ. Υπσιλάντι, μολονότι στην προεκλογική περίοδο είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα της Αριστεράς, τελικά υπαναχώρησε λέγοντας ότι "η νέα συγκυρία υπαγορεύει νέο τρόπο σκέψης". Το κόμμα της Αριστεράς βοήθησε στην άρση του αδιεξόδου λέγοντας ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού SPD-Πρασίνων αλλά δεν θα συμμετέχει σ' αυτήν. Το πρόβλημα είχε λυθεί ή είχε ... σχεδόν λυθεί.
Όλοι οι βουλευτές του SPD, πλην ενός, είχαν εγκρίνει την παλτφόρμα συνεργασίας. Κι ακριβώς τόσοι ήταν το ελάχιστο που χρειαζόταν για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού: όλοι μείον έναν. Κι έτσι όλα ήταν έτοιμα για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Όμως, μία μόλις ημέρα πριν τη θριαμβευτική είσοδο του συνασπισμού στην τοπική Βουλή τρεις επιπλέον βουλευτές του SPD συγκάλεσαν συνέντευξη τύπου στην οποία είπαν ότι οι συνειδήσεις τους δεν τους επέτρεπαν να εγκρίνουν τη συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα της Αριστεράς. Η ανακάλυψη μετά από πολλούς μήνες των τριών αυτών αναγεννημένων συνειδήσεων ήταν κι αυτή που οδήγησε στις επαναληπτικές εκλογές της 18ης Ιανουαρίου 2009.
Τα υπόλοιπα μπορείτε εύκολα να τα φανταστείτε: ενώ το SPD αμφιταλαντευόταν, κάποιοι είχαν ήδη μεριμνήσει ώστε η κ. Υπσιλάντι να γίνει βορά των μίντια. Το SPD κατακρημνίστηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες πέφτοντας στο ιστορικά χαμηλότερο ρεκόρ του 23%. Όμως οι ψηφοφόροι δεν πήγαν προς την CDU η οποία παρέμεινε στα ίδια ποσοστά. Όσοι δεν έμειναν σπίτια τους πήγαν είτε προς το FDP, το οποίο σημείωσε τα καλύτερα ποσοστά από το 1958, είτε προς τους Πράσινους. Το κόμμα της Αριστεράς σημείωσε οριακή μόνο άνοδο, σε πείσμα των ανηλεών επιθέσεων που δεχόταν όλο αυτό το διάστημα τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από τα μίντια.
Πάντως αυτό που κατάφερε το Die Linke ήταν να παρασύρει την πολιτική ρητορική προς τα αριστερά του φάσματος υποχρεώνοντας πολλούς υποψήφιους να υιοθετήσουν ένα πιο κοινωνικό προσωπείο. Όμως η παρουσία του Die Linke δεν θα συγχωρεθεί εύκολα μιας και διαταράσσει τη βολική τετρακομματική ισορροπία του πολιτικού συστήματος κάνοντας την πλέον πεντακομματική και .. απρόβλεπτη.
Όπως βλέπετε οι ομοιότητες του περιστατικού δεν εξαντλούνται στην ομοιότητα της κ. Υπσιλάντι με την κ. Δαμανάκη !!
Πηγή: άρθρο του Victor Grossman στο e-zine του Monthly Review.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ich denke nicht
ΑπάντησηΔιαγραφήdass man ,sooo verallgemein,
ein vergleich zwischen Frau Ypsilanti und kyria Damanaki,
sich erlauben kann...
da Frau Ipsilanti war von Anfang an
unerwünscht bei SPD und ihre Lobbyisten in Hessen
(Bankviertel,RWE,Fraport,etz,etz)..!
für SPD ist Koch ,immer wieder,
ihr bester Vertreter ,ihr einziger
kandidat..:-)
mfg.
Η ομοιότητα με την κ. Δαμανάκη εξαντλείται στη φυσιογνωμία! Τη σύγκριση την έκανα για να δείξω άλλες ομοιότητες μεταξύ του τι συνέβη στην Έσση και τι πιθανόν να συνέβαινε αλλού, π.χ. στην Ελλάδα. Με εννοείτε;
ΑπάντησηΔιαγραφήτωρα ναι..!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω..!
Φίλτατε Ερέτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ με τη σκοπιμότητα του μηνύματός σου, μια και βεβαίως οι πολιτικές κινήσεις (και ακινησίες) των γεγονότων της Έσσης δεν περιορίζονται διόλου στο εν λόγω κρατίδιο. Πραγματικά θα ήταν ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες θα ήταν οι πρακτικές κινήσεις μιας κρατιδιακής κυβέρνησης αποτελούμενης από SPD και Αριστερούς στην (εύπορη) καρδιά της Γερμανίας. Βρισκόμαστε όμως, ενδεχομένως προ πολλού, στον αστερισμό των αυτοαναφερόμενων 'ηθικών' συνειδήσεων, οι οποίες αίφνης ξεχνώντας πόθεν κίνησαν και πού πηγαίνουν ορθώνονται και - αποχωρούν. Γιατί άραγε αυτή η στάση αφήνει σε τέτοιες καταστάσεις μια γεύση υποκρισίας; Χάριν ιστορικού πρωτοκόλλου να συμπληρώσω ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ CDU και FDP εγκρίθηκε από τα δύο κόμματα, με την απόφαση οι Ελευθεροδημοκράτες να πάρουν τρία υπουργεία: Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Παιδείας. Ακόμη και ο αποχωρών υπουργός Δικαιοσύνης Juergen Banzer (CDU) δήλωσε ότι "το συνολικό αποτέλεσμα είναι καλό". Μετά από τέτοια αυταπάρνηση, εμάς δεν μας πέφτει λόγος.
Μετά τιμής
Δύτης
Φίλτατε Δύτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως τελικά το τείχος του Βερολίνου δεν έχει ακόμη γκρεμιστεί; Εννοώ να .. γκρεμιστεί, γκρεμιστεί!
Αγαπητέ Ερέτη,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο πραγματικό τείχος του Βερολίνου αποτελούσε, ήδη όταν υπήρχε, ένα φολκλόρ παράδειγμα για την πολιτική αντιπαράθεση άλλων εποχών. Το σημερινό τείχος - που δεν περιορίζεται διόλου στο Βερολίνο - είναι άυλο, χρησιμοποιεί τις ατομικές συνειδήσεις ως σουβλάκια προς κατανάλωση και έχει πολύ πιο αδυσώπητα αποτελέσματα. Ο παραλληλισμός που αποπειράθηκες να κάνεις με την Ελλάδα θα μπορούσε βεβαίως να γεννήσει παρόμοιες καταστάσεις (άλλωστε αυτά τα πράγματα τα έχει ήδη βιώσει η ελληνική πολιτική σκηνή), απλώς εδώ θα αναδυόταν, και πάλι, η μυρωδιά του προτηγανισμένου επιχειρήματος, είτε αυτό λέγεται εθνική ενότητα είτε πίστη στον αρχηγό είτε οτιδήποτε άλλο, με τρόπο παρόμοιο όπως σε ορισμένα πολυκαταστήματα διοχετεύουν μέσα από τον κλιματισμό μυρωδιές φαγητού για να αυξήσουν την όρεξη (και την κατανάλωση) των ανυποψίαστων πελατών.
Με τιμή
Δύτης
Δεν ξέρω ακριβώς το γιατί αλλά δεν μπορώ να αποδράσω από τη σκέψη ότι στις μέρες μας όλο και πιο καίριος φαίνεται να γίνεται ο εικονικός μύθος του Θερβαντικού ήρωα. Μήπως ο πολιτισμός μας (συμπεριλαμβανομένου αυτού που οι πόρνες πολυτελείας αποκαλούν "πολιτικό πολιτισμό) καυχιέται για την άρνηση πραγμάτων που δεν υπάρχουν παρά μόνο ως κατασκευές, για να μην πω κακοχυμένες ιδέες του κοπανιστού αέρα; Όσο ο "καιρός" μεστώνει τόσο συνειδητοποιούμε πόσο χρήσιμα είναι τα κάθε λογής φαντάσματα, λύκοι, δράκοι του ξυνισμένου μας παραμυθιού που κακόφωνα αντηχεί ενοχλητικές και άκρως ανιαρές πλέον εμμονές. Μήπως και ο πολιτικός λόγος - για πολιτική πράξη δεν το συζητώ διότι δεν υπάρχει - δεν σπεύδει σε κάθε ευκαιριούλα, αφού πρώτα συγχαρεί τον εαυτό του, να μας πείσει ότι κατόρθωσε για λογαριασμό μας να αρνηθεί μια άρνηση που ποτέ δεν υπήρχε; Δεν αισθάνεσαι ότι είναι σαν να υπάρχει ένα μεγάλο άφατο που πλανάται πάνω από τον κόσμο και που όλη η παράσταση έχει στηθεί έτσι που αυτό το άφατο να μείνει με κάθε κόστος άφατο; Τόσα λόγια, τόσες λεκτικές λεπτότητες, τέτοια σοφιστικέισον .. για χάρη μιας Σιωπής και μόνο; Αλλόκοτο!
ΑπάντησηΔιαγραφή