2 Ιαν 2009

Είναι πλέον οριστικό: η Δικαιοσύνη είναι όντως ... τυφλή!

Άρειος Πάγος: ψαλίδι στα δικαιώματα εργαζομένων έπειτα από εργατικό ατύχημα

ΨΑΛΙΔΙΖΕΙ ΤΑ δικαιώματα των εργαζομένων που πέφτουν θύματα εργατικού ατυχήματος ο Άρειος Πάγος.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφασή της έκρινε ότι από τη στιγμή που ο εργαζόμενος, ο οποίος έπεσε θύμα ατυχήματος στη δουλειά του, καλύπτεται οικονομικά από το ΙΚΑ δεν νομιμοποιείται να αξιώσει αυτοτελή αποζημίωση από τον εργοδότη του.

Με το σκεπτικό αυτό οι αρεοπαγίτες αναίρεσαν προηγούμενη απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε δικαιώσει εργαζόμενο κερδίζοντας επιπλέον αποζημίωση από τον εργοδότη του σε υπόθεση εργατικού ατυχήματος. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα είχε δώσει συμπληρωματική αποζημίωση στον εργαζόμενο θεωρώντας αυτήν ως μέτρο αποκατάστασης της κοινωνικής απαξίωσης από την αναπηρία ή την παραμόρφωση που υπέστη το θύμα.

Στην κρινόμενη υπόθεση, υπάλληλος σε χημικό τομέα χρωμάτων και βερνικιών είχε εργατικό ατύχημα που του δημιούργησε προβλήματα αισθητικής και ψυχολογικής φύσης που μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητές του και τις συναναστροφές του στο μέλλον.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν ότι το δικαίωμα αποζημίωσης εξαντλείται από το ΙΚΑ, τον φορέα δηλαδή ασφάλισης του εργαζομένου και ο εργοδότης του δεν έχει υποχρέωση να καλύψει αυτοτελώς την περιουσιακή ζημία του υπαλλήλου του. Για τον λόγο αυτόν η υπόθεση επέστρεψε στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου με νεώτερη απόφαση να επαναπροσδιοριστεί το ύψος της διεκδικούμενης αποζημίωσης που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου