21 Ιαν 2009

Η ρευστότητα παροχεύεται στο εξωτερικό. Δώστε ομόλογα στο λαό!


Έκλεισε σήμερα η προσφορά των 5ετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Αν και το Δημόσιο ζητούσε 4-5 δις € η πρόσκληση προσέλκυσε πολύ περισσότερα κεφάλαια, συνολικά 7 δις €, από τα οποία το Δημόσιο θ' απορροφήσει τελικά 5,5 δις €. Βεβαίως, το αυξημένο "ενδιαφέρον" των επενδυτών προκύπτει από το πολύ υψηλό επιτόκιο το οποίο κλείδωσε στο 5,5%. Έτσι το spread ή καλύτερα το "καπέλο" στους τόκους που θα κληθούν να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι είναι ένα επιπλέον 2,6% από το μέσο επιτόκιο της ευρωζώνης ή 3,25% παραπάνω από το γερμανικό DBR.

Το ενδιαφέρον, όσο και επιζήμιο, στοιχείο και αυτής της έκδοσης είναι ότι το 60% των ομολόγων αγοράστηκε από ξένους οίκους. Υπενθυμίζεται ότι 70% των εντόκων γραμματίων τελικής αξίας 3,15 δις € που δημοπρατήθηκαν πριν λίγες μέρες επίσης κατέληξαν στο εξωτερικό. Έτσι, από τα 8,6 δις € που συνολικά το Δημόσιο άντλησε στις δύο εκδόσεις τίτλων που έκανε μέσα στο 2009, τα 5,47 δις € αγοράστηκαν από οίκους του εξωτερικού. Δεδομένου ότι, όπως έχουμε πει σε προηγούμενα post, οι ξένοι οίκοι χρησιμοποιούν τα χρεώγραφα αυτά ως εγγυήσεις για την άντληση ρευστού από την ΕΚΤ, οι αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα είναι διπλές. Διότι, και αναγκάζεται να πληρώνει πολύ υψηλότερα επιτόκια αλλά και εκπατρίζονται οι εγγυήσεις διευκολύνοντας τη ρευστότητα όχι στην Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες.

Όπως έχουμε ξαναπεί η λύση είναι η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Να δανειστεί το ελληνικό Δημόσιο από τους Έλληνες πολίτες κατά πρώτον, και τις ελληνικές τράπεζες κατά δεύτερον ώστε η ρευστότητα να γίνει αισθητή στο εσωτερικό. Τα δε ομόλογά τους να μπορούν να τα χρησιμοποιούν οι έλληνες πολίτες ως μελλοντική αποπληρωμή στη σύναψη επαγγελματικών, στεγαστικών κτλ δανείων με τις τράπεζες. Λύσεις υπάρχουν! Η δε ΕΚΤ πρέπει να τις εγγυηθεί, αλλιώς θα καταντήσει κι αυτή ένα αστείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Νέα ενημέρωση 23/01/2009: τα τελικά στοιχεία της εκκαθάρισης για τα ομόλογα των 5,5 δισ. € αναπροσαρμόζουν το μερίδιο που αγόρασαν ελληνικοί οίκοι από 40% σε 54% του συνόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανατροπή αυτή έγινε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν κλείσει το βιβλίο προσφορών, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα μπορούν να μεταπωλήσουν τα ομόλογα σε ιδιώτες (ως δήθεν "λαϊκά ομόλογα") σε τιμή και απόδοση που θα ορίσουν αυτές!
Έτσι, το σύνολο των τίτλων που έχουν πωληθεί στο εξωτερικό το 2009 ανέρχεται σε 4,73 δισ. € αντί των 5,47 δισ. € που αναφέρεται στο αρχικό post. Πάντως για να κρατάμε και λογαριασμό, μέχρι αυτή τη στιγμή το 55% του συνόλου των χρεωγράφων που εκδόθηκαν μέσα στο 2009 από το ελληνικό Δημόσιο αγοράστηκαν από οίκους του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου