22 Ιαν 2009

Τι πιστόλια, τι φασόλια; Και τώρα ... προμήθειες όπλων με σεβασμό στην Κοινοτική Νομοθεσία


Μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν, στις 14 Ιανουαρίου 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη σχετική Οδηγία με την οποία οι κρατικές προμήθειες πολλών κατηγοριών όπλων, πυρομαχικών, και αμυντικού εξοπλισμού θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες της Ενιαίας Αγοράς που ισχύουν για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η απόφαση αυτή του Κοινοβουλίου, που αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου πακέτου της Κομισιόν με τον τίτλο "Defense Package", ουσιαστικά εξισώνει τα όπλα με όλα τα άλλα προϊόντα όσον αφορά τους κανόνες με τους οποίους τα προμηθεύεται κάθε Κράτος-Μέλος. Αν και το Άρθρο 296 της Συνθήκης ΕΚ εξαιρεί τις κρατικές προμήθειες όπλων από τους Κανόνες της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς, η Κομισιόν, κατά την προσφιλή πρακτική της, περιόρισε ερμηνευτικά το πεδίο εφαρμογής του Άρθρου 296, ώστε πολλές κατηγορίες όπλων και αμυντικού υλικού να περιέλθουν στο πεδίο εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν η Οδηγία στοχεύει μόνο στις αγορές των κρατών της ΕΕ ή αν αποτελεί μια απόπειρα προστατευτισμού απέναντι στις εξαγωγές των ΗΠΑ. Αν και οι τρίτες χώρες (όπως οι ΗΠΑ) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, τα Κράτη-Μέλη θα μπορούν εν τούτοις να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τα συμβόλαια σε τρίτες χώρες. Πάντως οι ενδοκοινοτικές κρατικές προμήθειες όπλων θα πρέπει να συμμορφώνονται με την Οδηγία.

Η ετήσια αγορά αμυντικού εξοπλισμού στην ΕΕ ανέρχεται στο ποσό των 90 δις € από τα οποία το 90% το μοιράζονται πέντε χώρες: Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία.

Την Οδηγία υπερψήφισαν 597 Ευρωβουλευτές, την καταψήφισαν 69 και 33 απήχαν. Απογοητευτικό!

Δεν ξέρω τους λόγους για τους οποίους απήχαν οι 33, αλλά αν απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο δέχεται να συζητάει αν τα τουφέκια μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα μπιφτέκια, τότε μπράβο τους! Η επόμενη φάση για την Οδηγία είναι να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια. Λέτε; Μπα.. δε νομίζω.

Δείτε εδώ κι εδώ τις αντιδράσεις δύο "ενδιαφερόμενων" λόμπυ.

ΥΓ.: Με κάτι τέτοια μπαίνω στον πειρασμό και ξυπνάει μέσα μου ο "Σουρής" ο στιχοπλόκος. Ορίστε λοιπόν:

Πρόστυχε, πονηρέ Γραικέ
Άτιμε παραβάτη
Σουκόι μου γλυκοκυττάς;
Στον Πούτιν κάνεις πλάτη;

Ραφάλ, Μιράζ και Λέοπαρντ
Πάρε εδώ και τώρα
Βοήθα τους Εταίρους σου
..Αλλιώς θα βγει το ΧΟΡΑ

Φρεγάτες, υποβρύχια
Για γέμισε τους ντόκους
Και τράβα κι ένα δάνειο
Να μας πλερώνεις τόκους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου