23 Ιαν 2009

Νταραβέρι να γίνεται ...


Διαβάζοντας εν τάχει τους τίτλους των ειδήσεων .. αναθάρρησα: "Αφορολόγητα Λαϊκά Ομόλογα" έλεγε ο ένας, "Κρατικά ομόλογα για τα νοικοκυριά" ο άλλος. Είπα κι εγώ: επιτέλους είδαν το προφανές. Ότι δηλαδή πρέπει να σταματήσει η αιμορραγία του ρευστού προς τις τράπεζες και το εξωτερικό.

Εις μάτην όμως. Μακάρι να ήταν έτσι! Τι είναι λοιπόν αυτά τα περιβόητα "Λαϊκά Ομόλογα"; Τίποτε περισσότερο από ένα ακόμη επεισόδιο στο μακροβιότερο, αλλά και ακριβότερο, σήριαλ της ελληνικής τραπεζικής φαρσοκωμωδίας. Οι τράπεζες μεταπωλούν στο κοινό τα 5ετή ομόλογα που αγόρασαν πριν λίγες μόλις μέρες από το Δημόσιο. Αγόρασαν χοντρική και τώρα πουλάνε στη λιανική.

Μάλιστα, τα ομόλογα αυτά θα διατεθούν από τις Τράπεζες σε τιμή που αυτές θα ορίσουν. Βάζουμε λοιπόν κάτω μολύβι και χαρτί και λογαριάζουμε. Το ελάχιστο ποσό που μπορεί να επενδυθεί είναι ομόλογα των 1000€. Αν το ομόλογο των 1000€ το πουλήσουν λιανικά 1005€ τότε στα 3 δισ. € που αγόρασαν προκύπτει τραπεζικό κέρδος 15 εκατ. € (για να θυμόμαστε και τη δραχμή: 5 δισ. δρχ). Στο ποσό αυτό αυτό πρέπει να προσθέσουμε και την προμήθεια που εισέπραξαν οι τράπεζες από την έκδοση των 5ετών ομολόγων μιας και η έκδοση ήταν κοινοπρακτική. Η προμήθεια ήταν 0,15%, πράγμα που σημαίνει ότι στα 5,5 δισ. € οι τράπεζες της κοινοπραξίας θα εισπράξουν 8,25 εκατ.€. Άρα μέσα σε μια εβδομάδα τα ταμεία των τραπεζών αυγάτισαν συνολικά κατά 23,25 εκατ. €, κοντά 8 δισ. δραχμές. Κι όλα αυτά επειδή έπαιξαν το μεσάζοντα στο δημόσιο δανεισμό.

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες που θα αγοράσουν αυτά τα ομόλογα πρέπει να τα κρατήσουν για πέντε χρόνια, αλλιώς θα φορολογηθούν με 10%. Οι δε τράπεζες αντί να πάρουν τα ομόλογα και να τα πάνε στην ΕΚΤ και να δανειστούν ρευστό που θα ρίξουν στην αγορά, κάνουν το εντελώς αντίθετο: τραβάνε το ρευστό της αγοράς στα ερμητικά σφραγισμένα ταμεία τους!

Επανέρχομαι σε προηγούμενη ιδέα: γιατί να μην μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα όποια "λαϊκά ομόλογα" ως εγγυήσεις για στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια ώστε να δουλέψουν οι πολλαπλασιαστές στην οικονομία; Άλλωστε, τη στιγμή αυτή στις προθεσμιακές καταθέσεις υπάρχουν λογαριασμοί νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 140 δισ. € - άρα η έκδοση γνήσιων κι όχι γιαλαντζί "λαϊκών ομολόγων" είναι και εφικτή και βιώσιμη.
Και κάτι άλλο. Γιατί το Κράτος δεν δίνει στα ασφαλιστικά ταμεία αυτά που πρέπει να τους δώσει ως ομόλογα ώστε μακροπρόθεσμα να προκύψουν καλύτερες προοπτικές για την κοινωνική ασφάλιση και άρα και για το εισόδημα;
Πάντως για την ώρα το δούλεμα συνεχίζεται ... ψιλό γαζί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου