15 Ιαν 2009

Περί κρατικού δανεισμού συνέχεια ...


Περιχαρής φαίνεται να είναι η κυβέρνηση αφού βρήκε αγοραστές για τα έντοκα γραμμάτια που δημοπράτησε προχθές Τρίτη. Ωστόσο αυτό που δεν αναφέρθηκε στα περισσότερα ρεπορτάζ είναι ότι το 70% της εν λόγω έκδοσης εντόκων γραμματίων καλύφθηκε από τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Από τις εγχώριες τράπεζες μόνον η Εθνική, και σε κάποιο βαθμό η Eurobank, έδειξαν ενδιαφέρον. Τη μερίδα του λέοντος στη δημοπρασία απέσπασε η Credit Suisse καταλαμβάνοντας έτσι την πρώτη θέση.

Στη προχθεσινή δημοπρασία το Δημόσιο άντλησε τελικά 2,5 δις € προσφέροντας στους δανειστές του επιτόκιο από 2,40% ως 2,67%. Μια μέρα νωρίτερα η Ιταλία πρόσφερε έντοκα γραμμάτια αξίας 13 δις € με επιτόκιο 1,66% ως 1,84%, η δε Γερμανία 6,1 δις € με επιτόκιο 1,39%.

Το ενδιαφέρον με τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια είναι ότι το επιτόκιο τους κινείται πολύ κοντά ή και ψηλότερα από το σημερινό επιτόκιο της ΕΚΤ (2,5%), πράγμα σπάνιο αφού τα κράτη κατά κανόνα δανείζονται με επιτόκιο χαμηλότερο απ' αυτό της κεντρικής τράπεζας. Όμως το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται να μειωθεί εντός των επόμενων ημερών και να πάει στο 2% οπότε αυξάνεται και η διαφορά μεταξύ επιτοκίου ΕΚΤ και επιτοκίου ελληνικών τίτλων. Αυτό συμφέρει τις τράπεζες, ιδιαίτερα τις ξένες, αφού θα χρησιμοποιήσουν τους τίτλους που αγόρασαν από την Ελλάδα ως εγγυήσεις για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα δανειστούν από την ΕΚΤ με μηδενικό κόστος ή ίσως και μικρό όφελος, εαν δε δανειστούν αργότερα που πιθανόν το επιτόκιο της ΕΚΤ να έχει πέσει στο 1,5% ή 1% το όφελός τους θα είναι σίγουρο και σημαντικό λόγω της διαφοράς ανάμεσα στο επιτόκιο με το οποίο δανείζουν το ελληνικό Κράτος και στο επιτόκιο με το οποίο δανείζονται από την ΕΚΤ.

Άρα το 70% των 2,5 δις €, δηλαδή 1,75 δις €, θα διευκολύνουν την κερδοφορία ξένων τραπεζών. Όσο για τη ρευστότητα θα ήταν μάλλον βλακώδες για οιονδήποτε εχέφρονα πολίτη να πιστεύει ότι η Barclays ή η Societe Generale θα φέρει στην Ελλάδα τα κεφάλαια που θα δανειστεί από την ΕΚΤ για ν' αυξήσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Άρα το 70% της προχθεσινής έκδοσης ομολόγων θα ενισχύσει τη ρευστότητα άλλων χωρών κι όχι της Ελλάδας. Από την Ελλάδα το μόνο που περιμένουν οι ξένοι τραπεζίτες είναι οι τόκοι τους.

Κι ένα τελευταίο σχόλιο σχετικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's. Επειδή έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση και ίσως υποβαθμιστούν και οι Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία (αλήθεια τι απέγινε ο "Κέλτικος Τίγρης";) και Ιταλία αυτό σημαίνει ότι η περιφέρεια της Ευρωζώνης θα δανείζεται με επιτόκια υψηλότερα αυτών που απολαμβάνει η μητρόπολη. Αν συμβεί κι εκεί αυτό που συνέβη προχθές στην Ελλάδα και οι ξένες τράπεζες μαζέψουν τους τίτλους και η ΕΚΤ κρατήσει χαμηλά επιτόκια, τότε μέγα τμήμα της ρευστότητας θα διοχετευθεί προς τις οικονομίες της ευρωπαϊκής μητρόπολης. Εκεί οδηγεί η καλλιεργούμενη φιλολογία περί "αδύναμων κρίκων" της ευρωζώνης. Δηλαδή σε μεταφορά ρευστότητας, δηλαδή κεφαλαίων, από την περιφέρεια στη μητρόπολη.

Γι΄αυτό και μόνο το λόγο, το δημόσιο χρέος πρέπει να εθνικοποιηθεί εδώ και τώρα.

Εν αναμονή λοιπόν της επόμενης δημοπρασίας τίτλων του ελληνικού δημοσίου που θα γίνει εντός Ιανουαρίου. Άλλωστε μέσα στο 2009 οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα εκδόσουν τίτλους συνολικής αξίας τουλάχιστον 1 τρις ευρώ! Εδώ είμαστε ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου